“Στο κατάστημα του Ριχάρδου μου ζήτησαν πολλά στοιχεία” – Μια πελάτισσα του γνωστού ανταλλακτηρίου χρυσού μιλάει στο “R”

260 αστυνομικοί και 93 συλλήψεις είναι ο απολογισμός της μεγάλης επιχείρησης που έφερε εις πέρας η Ελληνική Αστυνομία και έφερε στο φως δύο κυκλώματα παράνομης διακίνησης χρυσού. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και μάλιστα με “κομβικό” ρόλο ήταν και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, που έχει γίνει γνωστός ανά την Ελλάδα μέσω του δικτύου των 44 καταστημάτων που διατηρούσε.

Όσοι από τους συλληφθέντες βρεθούν τελικά ενώπιον του εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες, καθώς η έρευνα αποκάλυψε ότι ο χρυσός προωθούνταν παράνομα στις αγορές της Τουρκίας.

Ένα από τα καταστήματα του Ριχάρδου, ο οποίος μεταξύ άλλων “χρύσωσε” και τα ΜΜΕ μέσω του διαφημιστικού budget που διέθεσε όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις του – μία από τις οποίες βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Το “R” εντόπισε μία κυρία -που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της- που χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του ενεχυροδανειστηρίου και εξηγεί πώς λειτουργούσε. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κυρία είχε επισκεφτεί και άλλα καταστήματα αυτού τύπου προσπαθώντας να εξασφαλίσει την καλύτερη τιμή για τα χρυσαφικά που ήθελε να “σκοτώσει”, στον Ριχάρδο βρήκε μεν την καλύτερη τιμή, αλλά υπό έναν περίεργο όρο: έπρεπε να δώσει προσωπικά στοιχεία της και μάλιστα να υπογράψει.

Δείτε τι μας είπε: “Είχα μια συναλλαγή με το συγκεκριμένο κατάστημα. Αυτό που μου έκανε θετικη εντύπωση ήταν ότι όταν έδωσα τα χρυσαφικά για να τα ζυγίσουν, η υπάλληλος δεν τα ζυγισε απλώς, αλλά τα επεξεργαστηκε με κάποιο τρόπο ξύνοντας τα κι έτσι μπόρεσε να δει πόσα καράτια ήταν. Έπειτα τα ζυγισε και υπολόγισε ακριβώς πόσα χρήματα έπρεπε να μου δώσει. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται σε άλλα ανταλλακτηρια χρυσού διότι μόνο τα ζυγίζουν. Όταν όμως ήρθε η ώρα να μου δώσει τα χρήματα, μου ζήτησε ταυτότητα, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο, τα οποία κατέγραψε σε ένα βιβλίο στο οποίο υπέγραψα. Η διαδικασία αυτή επίσης δεν γίνεται σε άλλα ανταλλακτηρια, και ενώ δεν ήθελα να δώσω τα στοιχεία μου για ευνόητους λόγους, η υπάλληλος επέμενε και μου είπε ότι διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει η συναλλαγή”. 

Στη διάθεση του “R” είναι και τα στοιχεία για το ακριβές ποσό το οποιο πήρε τελικά η κυρία και το οποίο μάλιστα ενώ δεν είναι μεγάλο, είναι σίγουρα μεγαλύτερο από τις άλλες προσφορές που είχε πάρει. Επίσης, πρέπει να είναι σαφές ότι η κυρία δεν έβαλε τα κοσμήματά της ως ενέχυρο, αλλά τα πούλησε έχοντας ανάγκη τα χρήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τέλος, αν και ειναι γνωστό ότι οι ερευνες για την εξάρθρωση του κυκλωματος έγιναν και στην Αλεξανδρουπολη, ασφαλείς πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι το γενικό πρόσταγμα ανήκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και όχι στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση.