Η εκπομπή “Πάμε Πακέτο” ανέδειξε τον Κέντρο Ημέρας Αυτιστικών της Αλεξανδρούπολης

Μία πανελλαδική προβολή κέρδισε -και όχι άδικα- το Κέντρο Ημέρας Αυτιστικών Ατόμων Έβρου και το έργο που επιτελείται εκεί, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη μέσα από την εκπομπή “Πάμε Πακέτο” του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Ημέρας Αυτιστικών Ατόμων “ο Άγιος Βασίλειος”, Λίτσα Μαυρίδου

Το πακέτο είχε παραλήπτρια την κα Λίστα Μαυρίδου, που όπως όλοι στην Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν είναι η “ψυχή” του Κέντρου, το οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία και πολύ προσωπικό αγώνα. Ως αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, το Κέντρο Ημέρας σήμερα φροντίζει 25 αυτιστικά άτομα διαφόρων ηλικιών, και έχει καταφέρει να λαμβάνει το 50% των εσόδων του από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ως επίσημη Δομή ατόμων με Αυτισμό.

“Ένα γλυκό ευχαριστώ”

Το πακέτο που παρέλαβε η κα Μαυρίδου στο στούντιο της εκπομπής, περιείχε ένα χειροποίητο σοκολατένιο κέηκ, που είχε φτιάξει η κα Σοφία Βιδάλη, μητέρα ενός από τα ωφελούμενα παιδιά του Κέντρου.

“Ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο” είπε συγκινημένη η κα Βιδάλη εξιστορώντας ότι η κα Μαυρίδου της έχει σταθεί περισσότερο από συγγενής στην φροντίδα του γιου της Βασίλη. Ο Βασίλης είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά της κας Σοφίας, που ζει με την οικογένεια της στη Βρυσούλα, και είναι 32 ετών.

Η μητερα του Βασίλη και αποστολέας του “πακετου”. Σοφία Βιδάλη

Ο Βασίλης ανήκει στις “βαριές” περιπτώσεις αυτισμού και δεν είναι εύκολα λειτουργικός. Μεταξύ άλλων έχει τη συνήθεια να καταπίνει μεταλλικά αντικείμενα όπως αναπτήρες, νυχοκόπτες, μπαταρίες κ.α. Μία τέτοια κατάποση (μιας υδραυλικής βίδας) τον οδήγησε κάποια στιγμή πολύ κοντά στο θάνατο. Η κατάποση της βίδας, ναι μεν αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως την ίδια ώρα ο Βασίλης είχε υποστεί πνευμονικό οίδημα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί επί έντεκα ημέρες στην εντατική σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η κα Σοφία είχε βρει τότε στο πρόσωπο της κας Μαυρίδου μεγάλη στήριξη, ηθική και οικονομική και αυτός ήταν ο λόγος που την κάλεσε στην εκπομπή. Μέσα από αυτό το προσκλητήριο όμως, η κα Σοφία θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες της για όλο το έργο που επιτελεί το Κέντρο Ημέρας.

Η κίνηση της κας Σοφίας πάντως κατάφερε να αφήσει “άφωνη” την κα Μαυρίδου, η οποία -όσοι την γνωρίζουν- είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας διατηρώντας ένα προφίλ πολύ χαμηλών τόνων. Άλλωστε σε μία αποστροφή του λόγου της, στη συζήτηση της με την Βίκυ Χατζηβασιλείου είπε: “Όλοι λένε ότι στο Κέντρο κάνουμε λειτούργημα, αλλά εμείς νομίζουμε ότι αυτά που κάνουμε είναι πολύ λίγα”.