Μειωμένη κατά 35% η φετινή ελαιοπαραγωγή της Μακρης

Μειωμένη θα είναι φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου στη Μακρή και μείωση αυτή μπορεί να αγγίξει ποσοστό έως και 35% σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος τα ελαιόδεντρα προσβλήθηκαν από πολλές ασθένειες και παράσιτα, που ναι μεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αλλά η ‘επιδρομες’ των ασθενειών ήταν επαναλαμβανόμενες με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας του καρπού.

Παρόλα αυτά, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φημισμένου ελαιολάδου δεν έχουν αλλοιωθεί και αυτό που θα διατεθεί στην αγορά και φέτος θα είναι το γνωστό και αγαπημένο ελαιόλαδο Μακρης.

Εν τω μεταξύ και φέτος, το ελαιόλαδο της Μάκρης βάλλεται από λαθρέμπορους λαδιού που χρησιμοποιούν την ονομασία του για να πουλήσουν λάδια αμφιβόλου ποιότητας. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται δυστυχώς κάθε χρόνο και οι ελαιοπαραγωγοί καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους. Ένας εύκολος τρόπος αναγνώρισης των παράνομων λαδιών είναι η τιμή, που αν είναι πολύ χαμηλή πρέπει να βάλει τον υποψήφιο αγοραστή σε υποψίες.

Τέλος, το ελαιόλαδο της Μακρης σύντομα θα αποκτήσει και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) καθώς ο φάκελος έχει αποσταλει πλήρης στα αρμόδια γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται η τελική απάντηση που όλα δείχνουν ότι θα είναι θετικη.