Μία φορά Εύζων, πάντα Εύζων

Στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης φιλοξενείται πλέον η έκθεση των 40 σκίτσων μέσα από τα οποία περιγράφεται η ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής Στολής από το 1821 μεχρι σήμερα.

Τα σκίτσα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά και έχουν παραχωρηθεί στην Προεδρική Φρουρά από την ιδιωτική συλλογή της Οικογένειας Χαΐτογλου.

Εύζων = Καλά ζωσμένος 

Η λέξη Εύζων σημαίνει “καλά ζωσμένος” και αναφέρεται για πρώτη φορά σε ομηρικά κείμενα, όπου χρησιμοποιείται για να περιγράψει εύρωστους άνδρες. Η Φρουρά των Ευζώνων, που σήμερα η επίσημη ονομασία της είναι “Προεδρική Φρουρά” αποτελείται από άνδρες οπλίτες και αξιωματικούς, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η ευζωνική στολή που αποκτάται μετά από έναν μήνα εκπαίδευσης, μπορεί να είναι: α) ο ντουλαμάς των Μακεδονομάχων, ο καλοκαιρινός ντουλαμάς και η φουστανέλα. Χαρακτηριστικό της στολής με τη φουστανέλα είναι το γιλέκο ή αλλιώς φέρμελη που ράβεται με τεχνικές από την ελληνική παράδοση.

Ο ντουλαμάς του Μακεδονομάχου είναι η γνωστή μπλε στολή, που ανάγεται εκεί ακριβώς που παραπέμπει το όνομά της. Οι Εύζωνες σήμερα δεν είναι μάχιμο τάγμα του Ελληνικού Στρατού, αν και στο παρελθόν υπήρξαν, αλλά είναι επιφορτισμένοι με το ύψιστο τελετουργικό καθήκον της απόδοσης τιμών πρώτα απ’ όλα στον Άγνωστο Στρατιώτη τον οποίο φυλάττουν ανά ζεύγη επί 24ωρου βάσεως μπροστά στην Ελληνική Βουλή. Τα ζεύγη των Ευζώνων μάλιστα σχηματίζονται κατά την περίοδο της εκπαίδευσής τους και διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Η φουστανέλα του Εύζωνα αποτελείται από 400 πιέτες – όσα και τα χρόνια της σκλαβιάς των Ελλήνων. Ράβεται από 60 μέτρα βαμβακερού υφάσματος (χασέ) και ζυγίζει περίπου 4 κιλά

Το απόλυτο σήμα κατατεθέν των Ελλήνων Ευζώνων ωστόσο είναι το τσαρούχι (για τους οπλίτες, καθώς οι Εύζωνες Αξιωματικοί φορούν κόκκινα στιβάλια [είδος μπότας]). Τα τσαρούχια των Ευζώνων κατασκευάζονται -όπως και τα ρούχα τους- από εξειδικευμένους τεχνίτες που εργάζονται μέσα στο στρατόπεδο και μάλιστα είναι μοναδικοί στο είδος τους σε όλη την Ελλάδα. Το τσαρούχι του Εύζωνα είναι “εξοπλισμένο” με 80-100 καρφιά στη σόλα του, τα οποία παράγουν μάλιστα και έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Ο Εύζωνας βαδίζει με συγκεκριμένο τρόπο και ειδικά στην Αθήνα, στο πεζοδρόμιο στο οποίο βαδίζουν καθημερινά οι Εύζωνες από το στρατόπεδο προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τα καρφιά των τσαρουχιών έχουν σχηματίσει ένα λευκό μονοπάτι, που είθισται να αποκαλείται “Τσαρουχόδρομος” και συμβολίζει το δρόμο προς τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Η Έκθεση “Η Ευζωνική Στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά – Δωρεά Α. & Λ. Χαΐτογλου”, θα παραμείνει στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου από 23 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018. Εγκαινιάστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου και διοργανώνεται μετά από ενέργειες της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και του Ιστορικού Μουσείου και τη συνεργασία τους με το Στρατιωτικό Γραφείο Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.