Μειωμένη φέτος η παραγωγή βάμβακος στον Έβρο σε σχέση με πέρυσι

Κατά 1/3 μικρότερη είναι η φετινή παραγωγή βάμβακος στον Έβρο, σε σχέση με το 2017, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το cotton-net.gr. Σύμφωνα με αυτά, έως τώρα στον Έβρο για φέτος έχουν συλλεχθεί και παραδοθεί 40.905.213 κιλά σύσπορου (δηλαδή ακατέργαστου) βαμβακιού, ενώ το 2017 είχαν παραδοθεί 60.167.423 κιλά.

Η διαφορά είναι καταφανής και οι λόγοι της μείωσης της παραγωγής λίγο ως πολύ γνωστοί, αφού το λεγόμενο “πράσινο” σκουλήκι έκανε φέτος μεγάλη ζημία στην εβρίτικη βαμβακοπαραγωγή.

Πτωτική είναι φέτος η πορεία της βαμβακοπαραγωγής και στο νομό Ροδόπης αν και το ποσοστό της μείωσης είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό του Έβρου. Αντιθέτως η Ξάνθημ αύξησε την παραγωγή βάμβακος φέτος.

Ο Νομός Ροδόπης είναι πλέον παραγωγικός νομός της Θράκης αναφορικά με το βαμβάκι, ενώ σε επίπεδο χώρας, η γενική εικόνα της βαμβακοπαραγωγής είναι ελαφρώς ενθαρρυντική καθώς καταγράφηκε μια μικρή αύξηση.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι από τη συνολική ποσότητα του βαμβακιού που εκκοκίζεται ετησίως στην Ελλάδα μόνο το 10% αυτής μεταποιείται σε νήμα εντός των τειχών, καθώς μετά την πλήρη παρακμή της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας, δεν υπάρχει εγχώρια αγορά να απορροφήσει το προϊόν (βαμβακερό νήμα).