Και όμως… 6 στους 10 Αλεξανδρουπολίτες “θέλουν” βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται από την περίοδο που την δημόσια συζήτηση της Αλεξανδρούπολης είχε απασχολήσει έντονα η φημολογία περί δημιουργίας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο λιμάνι της. Η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει από το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός ελικοπτέρων της Συμμαχίας, τα οποία το καλοκαίρι του 2017 είχε συμμετάσχει σε άσκηση που είχε γίνει στη Ρουμανία.

Η βραχύχρονη παραμονή των ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη είχε πυροδοτήσει τα σενάρια, που με τη σειρά τους είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ λάδι στη φωτιά είχε ρίξει και η δήλωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη που είχε πει ότι θα ήθελε μία βάση του ΝΑΤΟ στην πόλη.

Εν τέλει τίποτα δεν έγινε, ενώ υπήρξε και η δήλωση από την αμερικανική πλευρά ότι δεν εξετάζει ενδεχόμενο εγκατάστασης βάσης στην Αλεξανδρούπολη και το θέμα “ηρέμησε”, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επανεμφάνιση των ελικοπτέρων στο μέλλον καθώς η Αλεξανδρούπολη ανήκει στην Ελλάδα, που με τη σειρά της είναι μέρος της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και ως εκ τούτου υποχρεούται να συμμετάσχει σε ασκήσεις και να παρέχει διευκολύνσεις στους ασκούμενους, όταν αυτό ζητείται.

Εσχάτως όμως, στο μεγάλο αυτό παζλ προστέθηκε “από το πουθενά” ένα ακόμη κομμάτι που δίνει ένα διαφορετικό σχήμα στην εικόνα, καθώς αποκαλύφθηκε έρευνα της εταιρίας RASS, σε ερώτηση της οποίας 6 στους 10 Αλεξανδρουπολίτες δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν ασφαλείς, αν στην περιοχή υπήρχε μία βάση του ΝΑΤΟ. 

Η αναφορά έγινε από την πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη σε μια αποστροφή του λόγου της, στην ομιλία της στην ημερίδα “Η Ασφάλεια σήμερα, Πρώτα ο Άνθρωπος – Πολίτης”, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη από την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία.