Τι είναι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και γιατί είναι επικίνδυνη;

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο Γιάννης Ζαμπούκης του συνδυασμού “Δήμος για όλους” έβαλε στη δημόσια συζήτηση τον όρο “4η Βιομηχανική Επανάσταση” χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, αλλά λέγοντας απλά ότι “είναι προ των πυλών και θα αλλάξει ριζικά τη ζωή στις πόλεις, στα χωριά, σε ολόκληρη τη χώρα” και ότι “ο Δήμος Αλεξανδρουπολης πρέπει να είναι μέρος αυτής της επανάστασης και να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες των πολιτών του έρχονται πάντα πρώτες”. 

Τί είναι όμως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση;

Αρχική, ο όρος 4η σημαίνει ότι αυτής προηγήθηκαν άλλες τρεις: Συνοπτικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρώτη ήταν η ανακάλυψη του Ατμού, η δεύτερη επήλθε με την ανακάλυψη του Ηλεκτρισμού και η τρίτη με την ανακάλυψη της Πληροφορικής. Η 4η που είναι καθ’ οδόν βασίζεται στην περαιτέρω εξέλιξη της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης ή με άλλα λόγια η 4η Βιομηχανική Επανάσταση σημαίνει την επέλαση των ‘ρομπότ’ στη ζωή μας.

Είναι όμως “καλή” η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα, μιας και μέχρι στιγμής πρόκειται περίπου για δίκοπο μαχαίρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας “150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις – το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού”. 

Η ανησυχία που εγείρεται ολοένα και πιο έντονα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα “ρομπότ” απειλούν τις θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, ήτοι αναμένεται να αυξήσουν τον δείκτη της ανεργίας παγκοσμίως αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία για την Ευρώπη, παραδείγματος χάριν, ενώ επτά στους δέκα υποψήφιους εργαζόμενους καλούνται να έχουν ψηφιακές δεξιότητες, τις διαθέτουν μόνον οι τρεις.

Συμπερασματικά και εν συντομία, η προετοιμαζόμενη επέλαση των ρομπότ, την οποία οι ίδιοι οι άνθρωποι προετοιμάζουν δεν είναι βέβαιο αν θα ανυψώσει την ανθρωπότητα σε μια νέα συνείδηση κοινού πεπρωμένου ή θα συντρίψεει υπάρξεις, αξίες, επιτεύγματα.