Έβρος: 1.303 στρέμματα γης κάηκαν φέτος από πυρκαγιές

Ιδιαίτερα ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπεριόδου στον Έβρο, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε στις 31/10 και άφησε πίσω της 1.303 στρέμματα καμμένης γης σε όλο το Νομό – και της Σαμοθράκης συμπεριλαμβανομένης.

Σε σχέση με πέρυσι όμως, τα στρέμματα που κάηκαν (μικτής έκτασης) είναι κατά πολύ λιγότερα, αφού ο απολογισμός του 2017 κάνει λόγο για 2.928 στρεμματα. Αντίστοιχα λιγότερες ήταν και οι πυρκαγιές που κλήθηκαν φέτος να αντιμετωπίσουν τα πυροσβεστικά κλιμάκια ανά τον Έβρο:φέτος αντιμετωπίστηκαν 205 πυρκαγιές έναντι 232 πέρυσι. 

Έβρος: Ένας από τους πιο επικίνδυνους Νομούς της Ελλάδας 

Κυρίως λόγω των κλιματολογικών του συνθηκών, αλλά όχι μόνο εξ αιτίας αυτών, ο Έβρος κατατάσσεται στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους Νομούς της Ελλάδας αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Φέτος, οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού μετατόπισαν χρονικά τους δείκτες επικινδυνότητας, αφού τα “κόκκινα” άρχισαν τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου που κράτησαν την υγρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο ούτε και φέτος έλειψαν τα λεγόμενα μελτέμια, αν και ήταν μικρότερης έντασης και εμφανίστηκαν αργότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Έντεκα πυρκαγιές από κεραυνούς 

Τέλος, ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν και είχαν ως αιτία τον κεραυνό. Τέτοιου είδους πυρκαγιές καταγράφηκαν συνολικά έντεκα (11) στον Νότιο Έβρο και μάλιστα σε περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας όπως το Δάσος Λευκίμης – Δαδιάς – Σουφλίου. Η συγκεκριμένη φωτιά μάλιστα ήταν και αυτή στην οποια είχαν καεί τα περισσότερα στρέμματα (200).