Εγκαινιάστηκε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που λέγεται “Κωνσταντινούπολη”

Σε μία επίδειξη ισχύος επιχείρησε να μετατρέψει ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου και ονομάζεται Κωνσταντινούπολη (Istanbul).

Στις 29  Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο μέρος του γιγαντιαίου project, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε όλο του το μέγεθος το 2023 (και τότε θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου). Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου επιλέχθηκε να γίνουν στην 95η επέτειο από τη δημιουργία του Τουρκικού Κράτους, ενώ στις δηλώσεις του ο Ερντογάν υποσημείωσε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διέρχεται μία οικονομική στενωπό.

Το αεροδρόμιο “Κωνσταντινούπολη” θα αντικαταστήσει ως το τελος του έτους το νυν αεροδρόμιο της Πόλης, που φέρει το όνομα “Κεμάλ Ατατούρκ”, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα αποδοθούν με διάφορες άλλες χρήσεις στο κοινό. Παρόλα αυτά το δεύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Σαμπιχά Γκιοκτσέν θα παραμείνει ανοιχτό.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το αεροδρόμιο “Κωνσταντινούπολη” θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 200.000.000 επιβάτες το χρόνο, ενώ σε αυτή την πρώτη φάση του δύναται να εξυπηρετεί 90.000.000. Η πρώτη πτήση που θα γίνει από αυτό το αεροδρόμιο θα εξυπηρετηθεί από την Turkish Airlines και θα προσγειωθεί στη Σμύρνη στις 31 Οκτωβρίου. Μερικές ημέρες αργότερα θα γίνει και η πρώτη πτήση εξωτερικό που θα έχει προορισμό τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο τουλιποειδής πύργος ελέγχου αυτού του αεροδρομίου, που στην πλήρη ανάπτυξή του, θα απασχολεί περίπου 225.000 άτομα, έχει αποσπάσει παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής.

Η τελετή των εγκαινίων του αεροδρομίου “Κωνσταντινούπολη” ήταν και μια πολιτική δήλωση στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, κρίνοντας από τους πολιτικούς που την παρακολούθησαν. Ανάμεσά τους βρέθηκαν ο πρωθυπουργός του Ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος του Σκοπίων (Ιβάνοφ), η κυβερνήτης της Αυτόνομης Δημοκρατίας των Γκαγκαούζων, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου.

με πληροφορίες και φωτογραφίες από την DailySabah