Αλεξανδρούπολη: Κλάδεμα δένδρων για την ανανέωση των γερασμένων δέντρων και ευπρεπισμού του αστικού ιστού

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει το κλάδεμα δένδρων επί της Λ. Δημοκρατίας. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανανέωση των γερασμένων δένδρων αλλά και ο ευπρεπισμός της κεντρικής λεωφόρου ενόψει της εθνικής εορτής και της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης.

Η εργασία περιλαμβάνει αφαίρεση τμημάτων των δένδρων για την επίτευξη ισχυρού σκελετού, τον έλεγχο της ανάπτυξής τους και τη βελτίωση της εμφάνισής τους, με σεβασμό στη μορφή και το φυσικό σχήμα του κάθε είδους.

Στο πλαίσιο της παραπάνω επέμβασης προβήκαμε στην απομάκρυνση σπασμένων και προσβεβλημένων από διάφορες εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες κλαδιών. Προσβεβλημένα κλαδιά, από το έντομο Xanthogaleruca luteola που τρώει τα φύλλα, υπήρχαν στις φτελιές (ulmus), οι οποίες κλαδεύτηκαν αυστηρά ώστε να περιοριστεί η προσβολή. Για την ταυτοποίηση του εντόμου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, στάλθηκε δείγμα στο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο έντομο δημιουργεί έντονο πρόβλημα και σε άλλες πόλεις, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος αφαιρέθηκαν δένδρα, στα οποία εντοπίστηκε έντονη προσβολή και είχε επηρεαστεί ο κεντρικός κορμός του δένδρου. Επίσης, έγινε κοπή ξερών δένδρων και δένδρων με έντονη κλίση και πολύ μικρή κόμη που κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Μετά το πέρας της εργασίας του κλαδέματος το συνεργείο πρασίνου θα προχωρήσει στη φύτευση δένδρων και θάμνων στο σύνολο του Δήμου. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει σύμβαση και αναμένεται η παραλαβή 381 δένδρων.

 

Δήμος Αλεξανδρούπολης