Τελικά θα αλλάξει η ώρα στις 28 Οκτώβρη;

Η απόφαση από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγω για κατάργηση της θερινής ώρας, δηλαδή να μην ισχύει πλέον η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ κι άλλοι κατά. Κι άλλοι έμειναν με την απορία. Τελικά θα αλλάξει η ώρα στις 28 Οκτώβρη ή όχι;

Στο τέλος του μήνα θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας κανονικά, όπως κάθε χρόνο. Τα ρολόγια μας θα πάνε μια ώρα πίσω στις 28 Οκτώβρη γι’ αυτό μην μπερδευτείς και ξεκίνα πάλι να υπολογίζεις αν κερδίζεις ή χάνεις μια ώρα ύπνου!

Και πότε θα ισχύσει η απόφαση της Κομισιόν; Θα αλλάξει η ώρα στις 28 Οκτώβρη αλλά θα αλλάξει πιθανότατα και στις 31 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο. Ίσως, όμως, το Μάρτιο να είναι και η τελευταία φορά που «πειράζουμε» τα ρολόγια μας, χωρίς αυτό να έχει διευκρινιστεί πλήρως.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν για την αλλαγή ώρας, αυτή θα καταργηθεί από το 2019. Κάθε κράτος θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 29 Απριλίου -που είναι και το deadline- αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Επομένως, με βάση το χρονοδιάγραμμα η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε την ώρα είναι το Μάρτιο. Αν οι χώρες θέλουν ως μόνιμη τη χειμερινή ώρα, τότε θα την αλλάξουν για τελευταία φορά τον Οκτώβρη του 2019.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, αλλά με κεντρικό επιχείρημα είναι ότι η αλλαγή ώρας στο θερινό ηλιοστάσιο προκαλεί επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία.

 

ipop