Η περμακουλτούρα βοηθάει ψυχικά ασθενείς ανθρώπους και πλέον ήρθε και στην Αλεξανδρούπολη

Η καλλιέργεια της γης είναι γνωστό ότι δρα ευεργετικά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους ψυχικό νόσημα γι’ αυτό και σε πολλές δομές περιλαμβάνεται στις μεθόδους που εφαρμόζονται για την “ανάρρωση” των ωφελούμενων.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ.) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία διαθέτει ένα αγρόκτημα στις παρυφές της πόλης, το οποίο τελεί υπό την φροντίδα των ωφελούμενων.

Όμως, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και έτσι η Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ. έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα εφαρμόζοντας σε ένα τμήμα αυτού του αγροκτήματος την λεγόμενη “περμακουλτούρα”. Η περμακουλτούρα στοχεύει επίσης στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ωφελούμενων σε δομές όπως η Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ., μόνο που βασίζεται σε μία διαφορετική προσέγγιση της Γεωργίας η οποία αφορά τη λιγότερη δυνατή χρήση μη φυσικών μέσων.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά (καλλωπιστικά, οπωροκηπευτικά κλπ) πρέπει να καλλιεργούνται με τον τρόπο που θα μεγάλωναν αν ήταν “μόνα” τους στη φύση – ή έστω με τρόπο όσο το δυνατόν πιο κοντινό σε αυτόν. Όλο αυτό βέβαια, σε συνδυασμό πάντα με τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει στον ψυχισμό των ασθενών.

Η ανάπτυξη της άρχισε πριν από 22 χρόνια στην Ισπανία, αλλά πλέον η συγκεκριμένη τεχνογνωσία μοιράζεται μέσω του προγράμματος PERMIND, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καιστο οποίο συμμετέχει και η Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ. μαζί με άλλες τέσσερις δομές από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα “τρέχει” εδώ και έναν χρόνο περίπου και ήδη πρόσφατα έγινε η πρώτη επίσκεψη των εταίρων στην Αλεξανδρούπολη και το αγρόκτημα της Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ. από το οποίο έχουν γίνει κιόλας συγκομιδές.

Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα οι ωφελούμενοι της δομής σύστησαν τα προϊόντα τους στο ευρύτερο κοινό της Αλεξανδρούπολης, με το “καλάθι του καλωσορίσματος” το οποίο προσέφεραν σε εκπροσώπους διαφόρων φορέων της πόλης. Ακολούθησαν, με άλλα λόγια, μία πρακτική μάρκετινγκ door to door για να δηλώσουν όχι μόνο το παρόν τους, αλλά και για να πουν ότι τα προϊόντα τους πωλούνται. Μεταξύ των προς διάθεση προϊόντων συγκαταλέγονται φρούτα, οπωροκηπευτικά, ελιές, σάλτσα ντομάτας και μαρμελάδα μήλο.

Το πρόγραμμα PERMIND θα συνεχιστεί για έναν χρόνο τουλάχιστον χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω διεύρυνσή του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: ekpse.gr