Εμφανίστηκε ο λιθόκερος στις Φέρες;

Ένα ευμεγέθες έντομο έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό στις Φέρες του Έβρου και έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του προσφάτως διάσημου “Λιθόκερου” που εντοπίστηκε στη Λαμία και έκανε το γύρο του διαδικτύου ως το “σπάνιο σαρκοφάγο έντομο”.

Ο Λιθόκερος απασχόλησε έντονα το ίντερνετ καθώς είναι ένα έντομο καθόλου συνηθισμένο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι έντομο μεν, αλλά το μέγεθός του μπορεί να φτάσει έως 12 εκατοστά. Παίρνει το όνομά του από το σκληρό περίβλημα που περιβάλει το σώμα του, είναι σαρκοφάγος και τρέφεται με μικρά ψαράκια ακόμη και με βατράχους.

Ο Λιθόκερος είναι αμφίβιος και το δηλητηριώδες δάγκωμά του μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, αλλά όχι θάνατο στον άνθρωπο.

Εξαιτίας της είδησης αυτής για τη Λαμία μάθαμε όλα αυτά για τον Λιθόκερο, όπως επίσης “έπαιξε” και το γεγονός ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Ο Λιθόκερος χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο έντομο της Ευρώπης, όμως μία μικρή έρευνα μας λέει ότι ζει σε εύκρατα κλίματα. Άρα λοιπόν, το κλίμα της Ελλάδας δεν είναι απαγορευτικό γι’ αυτόν.

Όπως και να ‘χει, ο Λιθόκερος είναι πλέον ένα διάσημο έντομο, είτε αυτό του αρέσει, είτε όχι. Και μάλλον ζει και στις Φέρες όπως φαίνεται στην φωτογραφία που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Βίκυ Ούστογλου.

Σε επικοινωνία του “R” με την κα Ούστογλου, μας ενημέρωσε ότι εντόπισε το έντομο της φωτογραφίας σε ορυζώνα των Φερών και της κίνησε την περιέργεια λόγω της πρόσφατης “διασημότητας” του. Όμως υποστηρίζει ότι βλέπει αντίστοιχα έντομα εδώ και καιρό για τα οποία έχει να πει ότι είναι αρκετά θορυβώδη (μάλλον λόγω του σκληρού κελύφους), σχετικά αργοκίνητα και μπορούν να πετάξουν, αλλά σε μικρή απόσταση και χαμηλό ύψος (συγκεκριμένα παρομοίασε την πτήση με το άλμα ενός βατράχου).

Τέλος εκτός από τη Λαμία, Λιθόκεροι έχουν εμφανιστεί και στην Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης.