Οι δομές της Ελλάδας δεν χωρούν όλους τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες

Πολύ ψηλά στην ατζέντα των ημερών “παίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και σε αυτό συνετέλεσε και η πρόσφατη αύξηση των ροών από τον Έβρο, η κρίση στις δομές της Μόριας και όχι μόνο.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν και δύο περιστατικά που δείχνουν την έκταση που λαμβάνει πλέον η κατάσταση με πρώτη τη δολοφονία των τριών γυναικών στο Πραγγί του Διδυμοτείχου και έπειτα την απανθράκωση έντεκα ατόμων που μεταφέρονταν παράνομα από διακινητή και το όχημα που οδηγούσε ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στην Καβάλα.

Με την κάνουλα της προσφγικής-μεταναστευτικής ροής να βρίσκεται πάντα στο χέρι του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του ζητήματος, ειδικά δε την ώρα που ο πόλεμος στις περιοχές από όπου φεύγουν οι πρόσφυγες να μην έχει πάψει.

Μέσα στην καταιγίδα των πληροφοριών που μεταδίδονται καθημερινά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα μία που πέρασε στα “ψιλά”. Αυτή αφορά στα παιδιά – πρόσφυγες και μάλιστα στα ασυνόδευτα και ήταν ενταγμένη σε δελτίο τύπου της οργάνωσης Άρσις, που αναπτύσσει δράση σχετικά με τους πρόσφυγες.

Από αυτό το δελτίο τύπου, προκύπτει το εξής: “αυτή τη χρονική στιγμή 2.241 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε αναμονή τοποθέτησής τους σε ξενώνες φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 1.191 θέσεων”. 

Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει εντός της επικράτειας τα διπλάσια παιδιά από αυτά που μπορεί να φιλοξενήσει σε κατάλληλα οργανωμένες δομές και εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι θα γίνει;

Προφανώς το “R” δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό, αλλά παρατίθεται εδώ ως αφορμή προβληματισμού για ένα ζήτημα που λίγο – πολύ όλοι συζητάμε, όλους μας προβληματίζει (όχι πάντα υπό κοινό πρίσμα), όμως η γλώσσα των αριθμών είναι αυτή που μπορούμε να καταλάβουμε όλοι ανεξάρτητα από τις πολιτικές/κοινωνικές καταβολές του ο καθένας. Και το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: Υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν όλα αυτά τα παιδιά; Αν ναι, ποιος ειναι; Αν όχι, θα υπάρξει;