Ο Ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης στο “R”: “Οι νεκρές πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς”

Στο ρυθμό του τριπλού φονικού που αποκαλύφθηκε στο Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου με θύματα τρεις γυναίκες παράτυπες μετανάστριες ευρασιατικής καταγωγής κινείται η επικαιρότητα από το μεσημέρι της Τετάρτης. Τα σενάρια που διακινούνται είναι πολλά, οι εικασίες ακόμη περισσότερες αλλά τα γεγονότα συγκεκριμένα: τρεις γυναίκες ηλικίας 35 ετών η μία, 18-20 ετών η δεύτερη και ανήλικη η τρίτη βρέθηκαν νεκρές και φέρουσες θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι στον κάμπο του Πραγγίου. 

Με το ρεπορτάζ του εντοπισμού ως μοναδικό δεδομένο, το “R” επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή Θράκης Παύλο Παυλίδη, που είναι ο άνθρωπος που έκανε την αυτοψία στο χώρο όπου εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών γυναικών. Ο κος Παυλίδης είναι ο άνθρωπος που φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης στη λύση του μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση, αφού είναι αυτός που θα διενεργήσει τις νεκροψίες – νεκροτομές στα  τρία άψυχα σώματα, από τις οποίες θα προκύψουν στοιχεία για το παζλ που καλούνται να λύσουν οι αστυνομικοί.

Με τη συγκατάθεσή του, δημοσιεύουμε τις δηλώσεις του επί του περιστατικού, αρχής γενομένης από το ξεκάθαρο: “Οι νεκροψίες των σορών θα γίνουν αύριο Παρασκευή και θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί. Είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν καθώς πρέπει να γίνει συλλογή γενετικού υλικού από τα νύχια τους, τα μαλλιά τους, να γίνει ξεχωριστός φάκελος για κάθε περιστατικό και ούτω καθεξής”.

Όσο για το συμβάν αυτό καθαυτό, ο κος Παυλίδης δηλώνει με βεβαιότητα ότι “πρόκειται για εγκληματική ενέργεια” και μάλιστα αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η νεκροψία προγραμματίστηκε για την Παρασκευή. “Δεν υπάρχει αμφιβολία για την εγκληματική ενέργεια, καθώς επίσης δεν υπάρχουν και συγγενείς στους οποίους πρέπει να παραδώσουμε τις σορούς, αφού οι γυναίκες είναι αγνώστων στοιχείων. Οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε χρόνο στις άλλες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το περιστατικό και αύριο να κάνουμε τις νεκροτομές”, εξηγεί ο κος Παυλίδης.

Οι “άλλες διαδικασίες” είναι μία σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, υποβολή εγγγράφων, εξέταση των πειστηρίων που βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος, ανταλλαγή εγγράφων και στοιχείων μεταξύ των εγκληματολογικών κλιμακίων που ερευνούν την υπόθεση και πολλά ακόμη.

Παύλος Παυλίδης: “18 χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν έχω ξαναδεί τέτοιο έγκλημα”

Περισσότερες και αναλυτικότερες δηλώσεις, ο κος Παυλίδης θα είναι σε θέση να κάνει μετά των ολοκλήρωση των νεκροψιών. Παρόλα αυτά και με βάση όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του μέχρι ώρας, παρατηρεί ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που προβληματίζει.

“Υπηρετώ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης εδώ και 18 χρόνια. Έχω χειριστεί περίπου 400 υποθέσεις που αφορούν παράτυπους μετανάστες, αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που χειρίζομαι εγκληματικές ενέργειες στις οποίες να εμπλέκονται άνθρωποι αυτής της κατηγορίας. Η πρώτη είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στην Παλαγία της Αλεξανδρούπολης, όπου δύο παράτυποι μετανάστες μάλλον είχαν αλληλοσκοτωθεί και η δεύτερη είναι αυτή. Συνολικά μιλάμε για δύο περιστατικά με πέντε νεκρούς”, λέει χαρακτηριστικά.

Οι σοροί των τριών γυναικών θα παραμείνουν στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, αφού έχουν καταχωριστεί ώς άτομα αγνώστων στοιχείων.