Η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο τέλος του μήνα

Την πρόθεση της να συνεχίσει της γεωτρήσεις – έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο θάλασσα ανακοίνωσε η Τουρκία στην ενεργειακή Σύνοδο της Αττάλειας. Οι νέες έρευνες θα γίνουν με το πλοίο – γεωτρύπανο “Φατίχ” το οποίο θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του ως το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε από τη Σύνοδο ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γείτονος Φατίχ Ντονμέζ.

Ο υπουργός δεν προσδιόρισε επακριβώς το θαλάσσιο χώρο όπου θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο, αλλά αρκέστηκε να πει ότι η χώρα του θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και ότι οι επιχειρήσεις θα γίνουν στις μεσογειακές ακτές της Αττάλειας.

Στην ίδια Σύνοδο ανακοινώθηκε ότι τα σεισμογραφικά Μπαρμπαρός και Ορούτζ Ρέις έχουν ολοκληρώσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ περιγράφηκαν αδρά και τα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου – γεωτρύπανου. Το Φατίχ έχει μήκος 229 μέτρα και το γεωτρύπανό του μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.000 μέτρων. Παρόλα αυτά, η πρώτη έρευνα του θα γίνει σε βάθος 2.600 μέτρων.

Παράλληλα με τις θαλάσσιες, θα εκπονηθούν/αρχίσουν και χερσαίες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που όλες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος εκμετάλλευσης των φυσικών ενεργειακών πόρων που άρχισε να εφαρμόζει η Τουρκία τον Απρίλιο του 2017.

με πληροφορίες από τη Daily Sabah