Συνομιλώντας με έναν “τραπεζικό” για δάνειο – απάτη στο Facebook

Όσοι από εσάς είστε χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι πολύ πιθανό να έχετε δεχθεί αιτήματα φιλίας από “παράξενα” προφίλ στο Facebook, που συνήθως αμέσως μετά την αποδοχή της πρότασής τους, σας προτείνουν ένα τραπεζικό δάνειο.

Είναι γνωστό ότι αυτές οι συζητήσεις που ξεκινούν στο Chat του Facebook συνήθως δεν προχωρούν πολύ καθώς ο χρήστης αντιλαμβάνεται γρήγορα σχετικά την απάτη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι υπάρχουν και ευκολόπιστοι ή ακόμη και άνθρωποι που σε στιγμές αδυναμίας / πανικού / φόβου, μπορεί να συνεχίσουν μία τέτοια κουβέντα και τελικά να παραχωρήσουν προσωπικά τους δεδομένα σε απατεώνες που αργότερα θα τους βάλουν σε μπελάδες.

Εμείς κάναμε μία συζήτηση με έναν υποτιθέμενο “τραπεζίτη” και σας ενημερώνουμε για το τι πρέπει να προσέχετε προκειμένου να μην μπείτε σε περιπέτειες.

  • Πρώτα απ’ όλα ελέγχουμε το προφίλ του ανθρώπου που μας προτείνει “φιλία”. Ο συγκεκριμένος που αποτελεί το υποκείμενο του ρεπορτάζ χρησιμοποιεί το όνομα Andre Gomez και έχει ένα άδειο προφίλ. Δεν έχει παρά ελάχιστες δημοσιεύσεις, σχεδόν καμία πληροφορία, καμία φωτογραφία και ελάχιστους φίλους. Δηλαδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρολ.
  • Τα inbox μηνύματα είναι συνήθως γραμμένα σε “σπαστά” ελληνικά. Αυτού του τύπου τα προφίλ χρησιμοποιούν αυτόματες μηχανές μετάφρασης του διαδικτύου, επειδή δεν γνωρίζουν τη γλώσσα του ατόμου στο οποίο απευθύνονται. Επομένως τα μηνύματά τους είναι κάπως έτσι: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ BANQUE DE ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΣ” [περιττό να σχολιάσουμε ότι ένας που γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά δεν θα μιλούσε ποτέ έτσι].
  • Εάν μπούμε σε συζήτηση, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Διαβάζουμε με μεγάλη προσοχή όσα γράφει ο συνομιλητής μας. Στη συνομιλία του συντάκτη μας με τον Gomez, θα διαπιστώσετε ότι: α) ο Gomez αποφεύγει να απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις, β) ερωτώμενος τρεις φορές για την τράπεζα την οποία εκπροσωπεί δίνει τρεις διαφορετικές απαντήσεις γ) μιλάει με κάπως επιτακτικό ύφος, δ) τα ελληνικά του είναι, όπως είπαμε, “σπαστά”.
  • Δεν απαντούμε σε ερωτήσεις που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα. Όπως θα δείτε, ο Gomez ζήτησε από τον συντάκτη μας να συμπληρώσει μία φόρμα στην οποία μεταξύ άλλων ζητούνται αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, τηλέφωνο, διεύθυνση, μηνιαίες αποδοχές και άλλα στοιχεία, που προφανώς κανείς δεν πρέπει να δίνει έτσι εύκολα σε αγνώστους στο ίντερνετ.
  • Να θυμάστε ότι δεν γίνεται να πέσουμε θύμα απάτης επειδή απλά μιλήσαμε στο chat. H ιδανική στάση σε ένα τέτοιο προφίλ είναι να μην το αποδεχτούμε καν ή να το μπλοκάρουμε / διαγράψουμε. Παρόλα αυτά, αν για οποιοδήποτε λόγο πιάσαμε συζήτηση μαζί του, δεν κινδυνεύουμε από κάτι, εφόσον ΔΕΝ δώσαμε προσωπικά μας δεδομένα.

André GomezΕΙΜΑΣΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ BANQUE DE ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΣ
Reportal
Καλησπέρα, ναι, με ενδιαφέρει. Εξηγείστε μου πώς γίνεται
André GomezΠείτε μας πόσα χρειάζεστε και πείτε μας το χρόνο επιστροφής χρημάτων σας;
Reportal
Χρειάζομαι άμεσα 5.000 € τα οποία μπορώ να επιστρέψω σε διάστημα ενός έτους
André GomezΠοσό δανείου: 5000 € ευρώ Διάρκεια του δανείου: 12 μήνες Ετήσιο πιστωτικό επιτόκιο: 3% Έναρξη της πίστωσης: 12/2018 Μηνιαία πληρωμή πίστωσης: 423,47 το μήνα
Παρακαλώ πείτε μου αν σας ταιριάζει.
Reportal
Μπορώ να κάνω μερικές ερωτήσεις;
André Gomez
ΝΑΙ
Reportal
1) Τι θα γίνει αν καθυστερήσω κάποια δόση 2) Τι χρειάζεται για να γίνει η σύναψη του δανειου; 3) Πώς θα κάνω την εκταμίευση των χρημάτων; 4) Χρειάζεται κάτι ως ενέχυρο;
André Gomezπαρακαλούμε να μας πείτε τον αριθμό της υπηρεσίας σας, ώστε ο διαχειριστής της τράπεζας να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, ώστε να έχετε ικανοποίηση για τη διαφορετική σας ερώτηση ευχαριστώ για την κατανόηση
Reportal
Δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Θέλετε τον τηλεφωνικό μου αριθμό;
André Gomezο αριθμός του λογαριασμού σας, έτσι ώστε ο διαχειριστής της τράπεζας να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας
Reportal
Πώς θα γίνει αυτό;
André Gomez
στείλτε τον αριθμό watsapp
Reportal
δεν εχω whatsapp. Yπάρχει άλλος τρόπος;
André GomezΠαρακαλούμε, σας παρέχουμε τα στοιχεία σας Όνομα: ………………………………………. Όνομα: …………………………………. Επιθυμητό ποσό: …………….. Περίοδος απόσβεσης: ……………….. Στοιχεία γέννησης: ………………….. Φύλο: …………………………………….. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: …………………………….. Χώρα: ……………………………………. Διεύθυνση: ……………………………….. Κωδικός τράπεζας: ……………… Ταχυδρομικός κώδικας: ………………………… Λειτουργία (έργο σας): …………… Μηνιαίο εισόδημα: …………………… Στείλτε μας ένα αντίγραφο του υποχρεωτικού αναγνωριστικού για να επαληθεύσουμε την ταυτότητά σας.
Reportal
Ευχαρίστως. Tα δικά σας στοιχεία, μπορώ να τα έχω;
André Gomezσυμπληρώστε αυτή τη φόρμα
Reportal
τα δικά σας στοιχεία, πώς θα τα λάβω; Επίσης τι προστασία μου παρέχετε για τα προσωπικά δεδομένα που θα διαθέσω συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα;
André Gomezέχετε email
Reportal
θα προτιμούσα η επικοινωνία μας να γινει εδώ. Σας ρώτησα κάτι πολύ απλό και παρακαλώ να λάβω μία απάντηση
André Gomezβεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες σας είναι ασφαλείς μαζί μας είμαστε ειδικοί στο δανεισμό δεν μπορούσαμε να σας δώσουμε ένα δάνειο χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είστε
Reportal
κι εγω ομως πρεπει να γνωρίζω ποιοι είστε εσεις
André Gomezείμαστε από την τράπεζα BNP PARIBAS
Reportal
τα στοιχεία σας;
André GomezΓιατί όμως είναι ο κύριος ??
Reportal
Για να ξέρω με ποιον μιλάω
André GomezSite Wab: www.universroyalbank-inter.com
André GomezΚύριε, ακόμα περιμένω το μήνυμά σας
Reportal
Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμη. Γιατί είμαι εκτός σπιτιού και δεν έχω τα στοιχεία διαθεσιμα
André GomezΕντάξει, η τράπεζα θα περιμένει την απάντησή σας.
Reportal
Θα ήθελα όμως και τα στοιχεία του διαχειριστή του θέματος μου
André GomezΚαλά παρακαλώ στείλτε μου τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και τον αριθμό σας whatsapp.
* Καλό θα ήταν βέβαια τέτοιου σε τέτοιου είδους προφίλ να γίνονται και οι λεγόμενες “Αναφορές” (report) ώστε να διαγράφονται από το Facebook. Τέλος, αν για οποιοδήποτε λόγο παραχωρήσατε κάποια στοιχεία σε τέτοια προφίλ καλό είναι να επικοινωνήσετε με την τράπεζα που συνεργάζεστε το συντομότερο δυνατό.