Διπλάσια η μεταναστευτική ροή από τον ποταμό Έβρο μέσα σε έναν χρόνο

Μάλλον ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστεία, αναφορικά για την πορεία των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, που σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2017 έχουν αυξηθεί κατά 17%.

Σε σύνολο 23.419 ατόμων (μεταναστών και προσφύγων) που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι 12.000 έχουν περάσει από τον ποταμό Έβρο και αυτή η ροή είναι περισσοτερο από διπλάσια σε σχέση με ίδιο περυσινό διάστημα – πάντα μιλώντας για τον Έβρο (σ.σ. σε όλο το 2017 είχαν περάσει στην Ελλάδα μέσω Έβρου 5.500 άτομα).

Σε αυτό το φόντο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ είχαν αποφασίσει πρόσφατα να μειώσουν την αριθμητική δύναμη του προγράμματος “ΑΣΠΙΔΑ”, μέσω του οποίου ενισχύονται οι δυνάμει συνοριακής φύλαξης του Έβρου. Η ακατανόητη απόφαση προφανώς είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας υπό το άχθος των οποίων ανακλήθηκε – ευτυχώς.

Προς την ίδια κατεύθυνση είχε πιέσει και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σημειώνοντας ότι οι ανάγκες δεν περιορίζονται στο στελεχιακό δυναμικό, αλλά είναι πλέον επιτακτική και η ενίσχυση/ανανέωση του επιχειρησιακού εξοπλισμού.