Search
Close this search box.
Απορρίμματα Σαμοθράκης: Τα “όχι” του υπουργού που ίσως έπρεπε να ήταν “ναι”

Με μία επιστολή που υπογράφει ο ίδιος, ο ιδιοκτήτης της SAOS Ferries Φώτης Μανούσης επανέρχεται στο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Σαμοθράκης και αυτή τη φορά απευθύνεται προσωπικά στον αν. Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Είναι γνωστό ότι η SAOS Ferries έχει ζητήσει/προτείνει στο υπουργείο η μεταφορά των απορριμμάτων να γίνεται με ειδικό επιδοτούμενο δρομολόγιο και μάλιστα όχι απαραίτητα από δικά της πλοία. Όλο αυτό υπό το πρίσμα ότι “είναι πολλές οι φορές που συμπατριώτες μας έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις απαράδεκτες συνθήκες οσμών λυμμάτων”, όπως είπε ενώπιον του υπουργού στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαμοθράκη, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Δημήτρης Λαζόπουλος για να αιτιολογήσει τον “επιβαρυντικό χαρακτήρα” του κοινού ταξιδιού ανθρώπων και σκουπιδιών από το νησί προς την Αλεξανδρούπολη (και την Κομοτηνή εν τέλει).

Επί αυτού λοιπόν, ο κος Σαντορινιός απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας επιδοτούμενων δρομολογίων πέραν αυτών που ορίζονται από τη σύμβαση των άγονων γραμμών, ακόμα και όταν ο κος Λαζόπουλος τον ρώτησε αν υπάρχουν “στις προκηρύξεις των επιδοτούμενων γραμμών, προκηρύξεις που να αφορούν την μεταφορά -αριθμών ταξιδιών ανά μήνα- μεταφορά επικίνδυνων και οχληρών φορτίων”  αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του -επίσης “άγονου”- Άγιου Ευστράτιου.

“Αυτό θέλει η εταιρία και είναι δωρεάν. Δεν επιδοτείται. Θέλετε να το κάνετε δωρεάν; Κάντε το” απάντησε ο κος Σαντορινιός, ο οποίος δύο φορές νωρίτερα είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας την μεν πρώτη: “[…] Τα απορρίμματα σε όλα τα νησιά μεταφέρονται με επιβάτες. Μέχρι το Μάρτιο  -σε όλα τα νησιά έτσι; Δηλαδή που θέλετε να σας πω; Στα Ψαρά; Στην Ιθάκη; Πού θελετε να σας πω; Στην Αίγινα; Μέχρι το Μάρτιο ήτανε παράνομη η μεταφορά απορριμμάτων με επιβάτες. Αλλά μεταφέρονταν. Και νομίζω και εδώ στη Σαμοθράκη μεταφέρονταν. Άρα λοιπόν ήτανε παράνομο να γίνει αυτό. Τον Μάρτιο όμως ήρθε μια ρύθμιση και μάλιστα με αφορμή όχι τη Σαμοθράκη, αλλά την Αίγινα όπου συγκεκριμένα μπήκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη μεταφορά των απορριμμάτων από και προς τα νησιά με επιβάτες. Και σε ανοιχτά και σε κλειστά (εν. σκάφη)… αν δείτε η ρύθμιση λέει συγκεκριμένα ‘επιβατηγά οχηματοαγωγά’- δεν λέει ‘ανοιχτά σκάφη’, να ‘μαστε ξεκάθαροι […]”.

Τη δεύτερη φορά, ο υπουργός επανήλθε στο θέμα μετά από ερώτηση του Δημάρχου Θανάση Βίτσα, ο οποίος ρώτησε ευθέως: “Υπάρχει μέρος στην Ελλάδα – νησί- όπου γίνεται επιδοτούμενη μεταφορά απορριμμάτων;”

“Όχι. Δεν υπάρχει. Επιδοτούμε μεταφορά επιβατών. Δεν επιδοτούμε μεταφορά απορριμάτων”, είχε απαντήσει ο κος Σαντορινιός.

Φώτης Μανούσης: “Κε Υπουργέ έχετε οργανωμένη λανθασμένη πληροφόρησή”

Η επιστολή του Φώτη Μανούση προς τον Νεκτάριο Σαντορινιό έρχεται προς επίρρωση των λεγομένων του εκπροσώπου της εταιρίας στη συνάντηση της Σαμοθράκης. Ο πλοιοκτήτης εξηγεί στον υπουργό ότι ο επί τρις ισχυρισμός του οτι δεν υπάρχουν επιδοτούμενες γραμμές μεταφοράς επικίνδυνων και οχληρών φορτίων είναι λανθασμένος και τον αποδίδει σε λανθασμένη πληροφόρηση. Πλην όμως σημειώνει ρητά, ότι αυτός ο ισχυρισμός και εξέθεσε την εταιρία ενώπιον των κατοίκων του νησιού, αλλά και “προκάλεσε εν συνεχεία δηλώσεις και ανακοινώσεις από την Δημοτική Αρχή, που στηριζόμενη στην βεβαιότητά σας ή στην επιπόλαια ανάγκη τους να θριαμβολογήσουν, νιώθοντας επιβεβαιωμένοι, μίλησαν δημοσίως, για «διάλυση μύθων οργανωμένης παραπληροφόρησης»…, υπονοώντας προφανώς τους ισχυρισμούς της εταιρείας μας”. 

Στην επιστολή του μάλιστα ο κος Μανούσης επισυνάπτει και τρεις συμβάσεις επιδοτούμενων δρομολογίων για μεταφορά επικίνδυνων και οχληρών φορτίων, τις οποίες διέθεσε και στον τύπο για την απόδειξη του ασφαλούς των λόγων του.

>>> Δείτε την επιστολή και τις συμβάσεις:

Προς
κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

          Κύριε Υπουργέ,

          Με λύπη μου, δεν μπόρεσα να σας καλωσορίσω στη Σαμοθράκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός νομού.

Ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας μας, που συμμετείχε στη σύσκεψη των φορέων που οργανώθηκε στο νησί, με ενημέρωσε ότι τοποθετηθήκατε ρητά κατά της πρότασης που σας κατατέθηκε, για την ξεχωριστή μεταφορά επιβατών και απορριμμάτων, με επιδοτούμενο δρομολόγιο πλοίου, για οχληρά φορτία, χωρίς απαραιτήτως τα δρομολόγια αυτά, να εκτελούνται από πλοία της δικής μας εταιρείας. Όταν μάλιστα σας επισημάνθηκε ότι αυτή η τακτική ακολουθείται και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, απαντήσατε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό δεν ισχύει και μάλιστα αφορά πρωτοβουλίες πλοιοκτητών, που μεταφέρουν τα απορρίμματα δωρεάν, σπεύδοντας επίσης να μας συστήσετε να κάνουμε το ίδιο, εφόσον το επιθυμούμε!

          Η ρητή σας τοποθέτηση, προκάλεσε εν συνεχεία δηλώσεις και ανακοινώσεις από την Δημοτική Αρχή, που στηριζόμενη στην βεβαιότητά σας ή στην επιπόλαια ανάγκη τους να θριαμβολογήσουν, νιώθοντας επιβεβαιωμένοι, μίλησαν δημοσίως, για «διάλυση μύθων οργανωμένης παραπληροφόρησης»…, υπονοώντας προφανώς τους ισχυρισμούς της εταιρείας μας!      

Κύριε Υπουργέ,

Ούτε η αξιοπρέπειά μου, ούτε η ηλικία μου, μου επιτρέπουν στην επιχειρηματική και προσωπική μου δραστηριότητα, να ισχυρίζομαι δημόσια ανεδαφικές απόψεις ή να καταθέτω προτάσεις χωρίς τεκμηρίωση. Είμαι πεπεισμένος ότι η τοποθέτησή σας που μας εξέθεσε στην κοινωνία της Σαμοθράκης, την οποία εξυπηρετούμε επί σειρά ετών με συνέπεια και (ουσιαστικά) εις βάρος των επιχειρηματικών συμφερόντων μας, βασίστηκε σε «οργανωμένη λανθασμένη πληροφόρησή» σας.

Ενδεικτικά σας επισυνάπτω, τρεις συμβάσεις του δικού σας Υπουργείου, υπογεγραμμένες από τον πρώην Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με βάση τις οποίες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που εκτελούν τα επιδοτούμενα δρομολόγια τόσο στον Άγιο Ευστράτιο (σύμβαση 2252.1.3. 40/17083/2018), στα Ψαρά (σύμβαση 2252.1.3.12/15179/2017) όσο και στις Οινούσσες (σύμβαση 2252.1.3.62/78049/2017), επιδοτούνται και για την εκτέλεση επιπλέον δύο δρομολογίων το μήνα για μεταφορά καυσίμων και οχληρών φορτίων, αντί μισθώματος 2.500,00 ευρώ, 6.433,48 €, και 1.825,00 € αντίστοιχα.

Συνεπώς, ο Δήμος Σαμοθράκης, ο οποίος έσπευσε με τις παραπάνω ανακοινώσεις να με λοιδορήσει πέρα από το ολίσθημα της αμάθειας, υπέπεσε και στο ατόπημα της συκοφαντικής δυσφήμισής μου.

Κύριε Υπουργέ,

Πορεύτηκα στη ζωή μου με το κεφάλι ψηλά, θυσιάζοντας στο παρελθόν περιουσία αλλά και την ίδια μου την υγεία, για να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου και την τιμή μου αλώβητες, όταν αυτές προσβλήθηκαν βάναυσα με το γνωστό σκάνδαλο «Παυλίδη». Η δικαστική έκβαση αυτού με δικαιώνει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Πολύ, δε, περισσότερο θα το πράξω τώρα, όταν βάλλομαι από τα ιδιοτελή κίνητρα μιας δημοτικής αρχής, η οποία έχει αναγάγει την σύγκρουση μαζί μου σε αυτοσκοπό, διαστρεβλώνοντας ακόμα και την αλήθεια και παραγνωρίζοντας ότι το μόνο που διεκδικώ είναι η νομιμότητα και ισότιμη μεταχείριση της μη προνομιούχου Σαμοθράκης με τα άλλα νησιά μας.

Ως εκ τούτου, κε Υπουργέ, όντας πεπεισμένος, όπως προανέφερα, ότι είστε ακούσιο θύμα εσφαλμένης πληροφόρησης, σας καλώ, για λόγους τάξεως, να αποκαταστήσετε την αλήθεια, διορθώνοντας την ως άνω δήλωσή σας. Πολύ, δε, περισσότερο όταν αυτή σας η δήλωση αποτέλεσε εν αγνοία σας την αιτία, όχι απλά να συκοφαντηθεί ένας συμπολίτης σας, αλλά το κυριότερο να διαστρεβλωθεί η αλήθεια, για την επικράτηση της οποίας είμαι βέβαιος ότι μάχεσθε και εσείς.

Με τιμή,

Φώτης Μανούσης

Συνημμένα έγγραφα:

Σύμβαση_1

Σύμβαση_2

Συμβαση_3