Βουλγαρία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση παραγωγής τσίπουρου κατ’ οίκον

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ετοιμάζει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα για την απαγόρευση της παράνομης παραγωγής προϊόντων που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης, όπως είναι το αλκοόλ και τα τσιγάρα. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν την καταγραφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα αυτά. Η απόφαση για αυτές τις τροποποιήσεις λήφθηκε σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Βλαντιμίρ Γκοράνοφ με τον υπουργό Εσωτερικών, Μλαντέν Μαρίνοφ, την υπουργό Δικαιοσύνης Τσέτσκα Τσάτσεβα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων, Νταναήλ Κίριλοφ. Η προθεσμία για την υπογραφή των νέων διατάξεων είναι ως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά την κυρία Τσάτσεβα, τα διατάγματα από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις παραβάσεις. Οι έλεγχοι έδειξαν πως 55-60% από τα σταφύλια της χώρας επεξεργάζονται σε εργοστάσια με ειδικές άδειες. Από το Επιμελητήριο της Αμπελουργίας και της Οινοποιίας λένε πως η υπόλοιπη ποσότητα επεξεργάζεται σε οικιακές συνθήκες.

Για περίοδο 10 ετών (2008-2017) οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών έχουν τριπλασιάσει την εισφορά τους στον εθνικό προϋπολογισμό, σχολίασε ο κύριος Μπρανιμίρ Μπότεφ, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγωγέων και Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών στην εκπομπή «Πριν απ’ όλους» της ΒΕΡ. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως υπάρχει υπερβολική ρύθμιση της δραστηριότητας των παραγωγών με άδειες, ενώ ο γκρίζος τομέας μένει εκτός του ελέγχου των τελωνείων.

Κατά τη γνώμη του κύριου Μπότεφ, αυτή η αδικία μπορεί να οδηγήσει τους επιχειρηματίες να περάσουν στον τομέα της γκρίζας οικονομίας αλλά όσον αφορά την καταγραφή των μηχανημάτων θεωρεί πως το μέτρο δεν είναι λογικό.

Αν βγάλουμε νόμο που να τιμωρεί τους παράνομους παραγωγούς, πώς θα τους διαχωρίσουμε από τους μικρούς παραγωγούς, αναρωτιέται ο κύριος Μπότεφ. Στην Βουλγαρία υπάρχουν πάνω από 350 000 άνθρωποι που βράζουν ρακή όπως το έκαναν οι παππούδες τους. Δεν είναι δυνατόν να τους αναγκάσουμε να βάζουν ετικέτες στις νταμιτζάνες και τα βάζα. Κάτι τέτοιο θα εξόργιζε την κοινή γνώμη γιατί πρόκειται για παράδοση. 

πηγή: Bnr.bg