“Νόμιμη” ( ; ) η μεταφορά απορριμμάτων και ανθρώπων από τη Σαμοθράκη με το εξής ένα πλοίο

Μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, νομιμοποιήθηκε (;) η μεταφορά ανθρώπων και απορριμμάτων από τη Σαμοθράκη μέσω του μοναδικού πλοίου που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι ο δήμος Σαμοθράκης βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρία SAOS Ferries για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η εφοπλιστική εταιρία από την αρχή του καλοκαιριού υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς κινείται εκτός της νομιμότητας. 

Η τροπολογία που πέρασε μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ενσωματώθηκε στο ν/σ του Υπουργείου Εξωτερικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015)», τρόπον τινά δικαιώνει τους ισχυρισμούς της εφοπλιστικής εταιρίας, καθώς η προσθήκη κρίνεται ως πρωθύστερη.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία αυτή καθαυτή προβλέπει ότι επιτρέπεται η θαλάσσια μεταφορά των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων στις εξής περιπτώσεις:

α) εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)
β) όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)
γ) όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Σωκράτης Φάμελλος: “Απλά αλλάξαμε έναν κωδικό”

Επισκεπτόμενος τη Σαμοθράκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ερωτώμενος σχετικά, σημείωσε ότι η εισαγωγή της τροπολογίας κατ’ αυτόν τον τρόπο έγινε “για να αλλάξει απλά ένας κωδικός” και υποστήριξε ότι ο βασικός κορμός της είχε ήδη ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο. Εν τούτοις το ερώτημα παραμένει, αφού αν όντως ήταν σύννομος αυτός ο τρόπος μεταφοράς, δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει όλη αυτή η διαμάχη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η εταιρία θα συνεχίσει να διεκδικεί τη δικαίωση των ισχυρισμών της, πάντα μέσω της δικαστικής οδού που ενδεχομένως οδηγήσει και εκτός Ελλάδας.