Αλεξανδρούπολη: Αναβλήθηκε το συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων

Η βροχή χάλασε τα σχέδια των διοργανωτών του συλλαλητηρίου για το όνομα των Σκοπίων που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Κυριακής 30/09 παράλληλα με το Δημοψήφισμα στο κρατίδιο.

Οι διοργανωτές ήταν οι ίδιοι που είχαν πρωτοστατήσει και στην διαμαρτυρία του καλοκαιριού, που επίσης είχε γίνει στην πλατεία του Φάρου. Αυτή τη φορά όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός τους και ως εκ τούτου η εκδήλωση αναβλήθηκε με πιθανή ημερομηνία επανάληψης την επόμενη Κυριακή 07/10.

Πάντως, σε αυτή τη συγκέντρωση παρέστη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ενώ γύρω στις 18.00 άρχισαν να προσέρχονται και οι πρώτοι διαδηλωτές. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της αναβολής ελήφθη με το σκεπτικό ότι η βροχή δεν θα επέτρεπε την χρήση μικροφωνικής εγκατάστασης. Το πρόγραμμα ωστόσο περιελάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες και μία μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης.

Πολύ μικρή η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα των Σκοπίων

Και ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας η 30η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από διαδηλώσεις, οι Σκοπιανοί αδιαφόρησαν για ότι συνέβαινε στη χώρα τους. Η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα άγγιξε μετά βίας το 35% αν και το 90% των ψηφισάντων επέλεξε το “ΝΑΙ”.

Οι 1.8 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι των Σκοπίων κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» όμως η αποχή δεν φαίνεται ότι πτόησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της χώρας.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα προκήρυσσε εκλογές, αυτός δήλωσε ότι το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή και αυτή θα αποφασίσει για την τελική αποδοχή της ή όχι.