Δικαστική διαμάχη για τη στέγαση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

“Άστεγη” κινδυνεύει να μείνει η ανεκτίμητης αξίας συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οδού 14ης Μαΐου. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του “R”, η ιδιοκτήτρια του κτιρίου -για το οποίο το ΕΜΘ καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα- εξέφρασε την επιθυμία να πουλήσει το ακίνητο σε αγοραστή που θέλει να το κάνει καφετέρια…

Το τίμημα που της προσφέρθηκε ήταν αρκετά υψηλό -και είναι σε γνώση του “R”- ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η προσφορά του Μουσείου -και κάθε Μουσείου- δε μετριέται σε ευρώ.

Τον επόμενο μήνα θα γίνει ένα δικαστήριο επί της υπόθεσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση πάντως το λιγότερο ζητάει η πλευρά του ΕΜΘ είναι μία εύλογη πίστωση χρόνου εφόσον αποφασιστεί να γίνει τελικά η “έξωση”.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το Μουσείο δεν μπορεί να μετακομίσει από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε υπάρχουν και πολλοί διαθέσιμοι χώροι στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμη όμως και να βρεθεί χώρος για τη στέγαση της Συλλογής, ο χρόνος της προετοιμασίας του είναι αρκετά μεγάλος καθώς πρέπει να προηγηθεί μία σειρά μελετών για την ορθή τοποθέτηση των εκθεμάτων ώστε αυτά να είναι ασφαλή.

Παράλληλα το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης βρίσκεται σε μία διαδικασία οργάνωσης του αρχειακού του υλικού, το οποίο επίσης είναι πολύ μεγάλο ενώ θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, η Διευθύντρια του είχε ανακοινώσει τη μεταβίβαση της Συλλογής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας. Αλλά και αυτή είναι μία διαδικασία εν εξελίξει καθώς πρέπει να πληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεων για την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη διασφάλιση της Συλλογής δια βίου.