Γιατί, και η ζωή με καρκίνο πάλι ζωή είναι – Ολοκληρώθηκε το 10ο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών στην Αλεξανδρούπολη

Με τη φράση “γιατί, και η ζωή με καρκίνο, πάλι ζωή είναι” έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου, Αναστασία Σπυρίδου λίγο πριν ο Σύλλογος αποδώσει στον εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” το συμβολικό δώρο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στους ασθενείς με καρκίνο του Έβρου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του ομώνυμου ξενώνα που λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια στο προαύλιο του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης για την εξυπηρέτηση των πασχόντων από καρκίνο και των συνοδών τους κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους. Η θεμελιώση του ξενώνα, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Συλλόγου ΣυνεχίΖΩ, τη συνεργεία του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, είναι δυναμικότητας 58 κλινών και μέχρι σήμερα καταγράφει περίπου 65.000 διαμονές, είχε γίνει το 2008.

Λειτουργεί φυσικά προς όφελος ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος με συγκεκριμένους κανόνες και αντίτιμο εξαιρετικά χαμηλό – τόσο ώστε να καλύπτονται, ει δυνατόν, τα έξοδα της λειτουργίας του.

Η θεμελίωση του έγινε πριν από δέκα χρόνια και η ανέγερσή του διήρκησε μόλις έναν χρόνο και έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα. “Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειάζεται να κάνει κανείς θεραπείες και να πρέπει να μένει στον ξενώνα, όμως για μας είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε τον ξενώνα να λειτουργεί και να έχει βοηθήσει τόσους ασθενείς και τις οικογένειες τους”, σχολίασε ο κος Χρήστος Καθάριος που παρέλαβε το δώρο ως εκπρόσωπος του ΙΣΝ, στο οποίο είναι επιφορτισμένος με την υποδοχή των προτάσεων για δωρεές.

Σημειώνεται βέβαια ότι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” δεν έμεινε μόνο στη δωρεά του ξενώνα, αλλά πριν από έναν χρόνο ενέταξε το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα δωρεάς επτά γραμμικών επιταχυντών σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο νέος επιταχυντής άλλαξε τα δεδομένα της ακτινοθεραπείας και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, αφού οι κάτοικοι όλης αυτής της περιοχής εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών

Η βράβευση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” ήταν η καταληκτική εκδήλωση του 10ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Συλλόγων Καρκινοπαθών που φέτος φιλοξενήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Λόγω του επετειακού του χαρακτήρα, το φετινό αντάμωμα εμπλουτίστηκε με πολλές παράλληλες δράσεις μεταξύ των οποίων ομιλίες και παρουσιάσεις ειδικών πάνω σε θέματα που αφορούν τόσο τους καρκινοπαθείς, όσο και τους συνοδούς τους. Α

Από το μακιγιάζ που ενδείκνυται σε μία γυναίκα που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία μέχρι τη διαχείριση ενός κατακεκλιμένου ασθενούς, οι 400 περίπου συμμετέχοντες στη διοργάνωση έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη με πολλές πληροφορίες αλλά και έχοντας γνωρίσει τον Έβρο αρκετά καλά στις ξεναγήσεις του προγράμματος που απλώθηκαν από τη Νέα Βύσσα μέχρι τη Σαμοθράκη.

Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Αχ να ‘ξερες τι δύναμη, μου δίνει η δύναμή σου”

Με ένα στίχο του Κώστα Λειβαδά που έκανε γνωστό η Ελεονώρα Ζουγανέλη επέλεξε να καλωσορίσει του συνέδρους ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. “Αχ να ‘ξερες τι δύναμη, μου δίνει η δύναμή σου” είπε και απέσπασε το χειροκρότημα της αίθουσας, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει: “Η ζωη είναι το ουσιαστικότερο πράγμα. Όλα τα άλλα είναι έξω και δίπλα από τη ζωή. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αγαπάμε τη ζωή και να τη ζούμε έτσι όπως μας εδωσε ο Θεός τη δυνατότητα να τη ζούμε. Άλλος με λιγότερες δυσκολίες, άλλος με περισσότερες. Καμιά φορά κι εγώ στα κηρύγματα εύκολα μιλάω για τη ζωή, για τις δοκιμασίες, για τα προβλήματα. Όταν βέβαια κάποια απ’ αυτά χτυπήσουν την πόρτα μας, τα αντιμετωπίζουμε πολύ διαφορετικά”. 

Πέραν του Μητροπολίτη, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki, χάριν του Ανταμώματος βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Το δώρο του “ΣυνεχίΖΩ” στους άλλους Συλλόγους

Μεταξύ όλων των άλλων, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου “ΣυνεχίΖΩ” επεφύλασσε και μία έκπληξη τόσο για τους συλλόγους που συμμετείχαν στο Αντάμωμα, αλλά και για όλους τους Συλλόγους καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα.

Όπως είπε η κα Σπυρίδου, ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν το λογισμικό που χρησιμοποιεί για τη μηχανοργάνωσή του σε όποιον άλλον αντίστοιχο Σύλλογο το επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα έξοδα της ετήσιας συντήρησής του να μην αποδίδονται στον δημιουργό του, παρά σε κάποιον καρκινοπαθή που χρήζει οικονομικής στήριξης.

Επιπλέον, διαθέσιμο για όποιο Νοσοκομείο επιθυμεί είναι και το σύστημα PRIOTITY το οποίο οργανώνει την αναμονή στην λεγόμενη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (ή στις “χημιοθεραπείες”, πιο απλά) και το οποίο εξυπηρετεί σημαντικά τον ασθενή καθώς μέσω μίας “έξυπνης” συσκευής (κινητό, υπολογιστής, tablet) μπορεί να γνωρίζει ποια ώρα ακριβώς πρέπει να προσέλθει στο Νοσοκομείο για να κάνει τη θεραπεία του, χωρίς να χάνει καθόλου χρόνο.