Συνοριοφύλακες Έβρου: “Δουλεύουμε στα κόκκινα!”

Στα όρια τους έχουν φτάσει πλέον οι συνοριοφύλακες του Έβρου καθώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών κινούνται συνεχώς αυξητικά. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν διάφοροι οργανισμοί που ασχολούνται με τη μετανάστευση, όμως το μαρτυρούν πλέον και οι ίδιοι οι συνοριόφυλακες που σε καθημερινή βάση διαχειρίζονται “έως και πέντε διακινήσεις“, όπως λέει ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού τους οργάνου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Με τον όρο “διακίνηση” ορίζεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα προς την ενδοχώρα, όμως και εδώ πλέον υπάρχουν αλλαγές καθώς τα κυκλώματα επιλέγουν ως οδηγούς των οχημάτων (που συνήθως μεταφέρουν πολλά άτομα) ανήλικους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

“Ένας ανήλικος θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους διακινούμενους, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό” λέει ο κος Γιαλαμάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι “η κατάσταση είναι ελεγχόμενη προς το παρόν”. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον αφού η προσφυγική κρίση ελέγχεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την Τουρκία που ανοιγοκλείνει την κάνουλα της ροής κατά το δοκούν (ή κατά το προσδοκώμενο).

Το ζητούμενο των συνοριοφυλάκων εδώ και χρόνια σταθερό: “Θέλουμε ενίσχυση των μέσων με τα οποία κάνουμε τη δουλειά μας. Ηλεκτροτεχνολογικό εξοπλισμό, οχήματα, καλύτερες θερμικές κάμερες” λέει μεταξύ άλλων ο κος Γιαλαμας. “Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όμως πάντα πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν πράγματα” σημειώνει την ώρα που λέει όμως οτι “θέλουμε κι εμείς να γίνουμε σαν τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και να έχομε τα ίδια μέσα”. Σε κάθε περίπτωση όμως “θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι ο Έβρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι” καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για επικείμενη αύξηση των ροών στο προσεχές μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό θα επαληθευτεί ή όχι, όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν η κατάσταση θα γίνει κάποτε μη διαχειρίσιμη.