Αλεξανδρούπολη: Η ΕΠΟΦΕ ετοιμάζει την πρότασή της για την επόμενη Γιορτή Κρασιού

Σε φάση κατάρτισης της νέας πρότασης της για την επόμενη Γιορτή Κρασιού βρίσκεται η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ). Πριν από μερικές ημέρες η Ένωση κάλεσε τους Συλλόγους μέλη της (και μη μέλη της) σε μία συζήτηση ζητώντας τους να καταθέσουν τις επιμέρους προτάσεις τους για την διοργάνωση του 2019.

Αυτή ήταν μία πρώτη επαφή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “R”, η οποία μάλιστα δεν έτυχε και μεγάλης ανταπόκρισης, ωστόσο θα ακολουθήσει και επαναληπτική – ενδεχομένως περισσότερες από μία.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση ακούστηκαν διάφορες απόψεις ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΠΟΦΕ συνηθίζει κάθε χρόνο μετά το τέλος της Γιορτής Κρασιού να οργανώνει κατ’ αυτόν τον τρόπο την επόμενη. Απλά φέτος, λόγω της αποχής της Ένωσης από τη διοργάνωση του Αυγούστου “έπαιξε δυνατά” και η πρόταση της μη συμμετοχής γενικά. Ειπώθηκε μάλιστα ότι εφόσον η ΕΠΟΦΕ δεν συμμετείχε φέτος, θα έπρεπε να στραφεί στην κατεύθυνση της διοργάνωσης ενός άλλου φεστιβάλ με δικά της μέσα, που να μην συναρτάται στις δραστηριότητες του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν ήταν έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις καθώς δεν είχαν έρθει σε συνεννόηση με τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων που εκπροσώπησαν, ενώ σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν έθεσαν προβληματισμούς για την πώληση των κρεατικών.

Από κάποιους ακούστηκε ότι δεν πρέπει να πωλούνται σουβλάκια από τους συλλόγους, από κάποιους άλλους ειπώθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό ενώ υπήρξε και εκπρόσωπος συλλόγου που δήλωσε ότι ο φορέας του δεν ενδιαφέρεται να αποκομίσει κέρδη από τη Γιορτή Κρασιού, αλλά την αντιμετωπίζει ως ένα πεδίο προβολής της δράσης του.

Μία από τις προτάσεις που απασχόλησαν την ομήγυρη ήταν η “κοινή ψησταριά” από την οποία τα κέρδη θα μοιράζονται σε όλους τους συλλόγους. Για την ακρίβεια ειπώθηκε ως ιδέα ότι αντί κάθε σύλλογος να στήνει τη δική του ψησταριά, να στήνονται κάθε βράδυ τέσσερις μεγάλες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των επισκεπτών και σε αυτές να “δουλεύουν” μέλη όλων των Συλλόγων. Και κάθε βράδυ τα κέρδη να μοιράζονται στους Συλλόγους που έστειλαν άτομα στις ψησταριές. Η πρόταση αυτή έτυχε αποδοχής και γιατί έχει μία δικαιοσύνη ως προς την κατανομή των κερδών, αλλά και γιατί μετατρέπει από μικρές ταβέρνες που είναι σήμερα, σε χώρους προβολής της δράσης του εκάστοτε φορέα – που αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των παριστάμενων, ενώ τα “σκάγια” ακούμπησαν και μέλη της διοίκησης της ΕΠΟΦΕ, γι’ αυτό και ακούστηκαν έως και “παραιτήσεις”. Εν τέλει όμως επικράτησε η ψυχραιμία και η ευταξία, δεν παραιτήθηκε κανείς και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες ημέρες, ενώ η ΕΠΟΦΕ θα διανείμει σχετικά ερωτηματολόγια και σε άλλους Συλλόγους ώστε να καταρτίσει την τελική της πρόταση.