Άρωμα εκλογών στα εγκαίνια της Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών

Εξήντα εκθέτες, αρκετός κόσμος και “προεκλογική” διάθεση συνέθεσαν το σκηνικό των εγκαινίων στην 23η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, που άνοιξε τις πύλες της το βράδι της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου.

“Οι επιδοτήσεις χάλασαν τους Έλληνες”, είπε στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, στο μήνυμά του μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής των εγκαινίων και κάλεσε όλους επιδείξουν “ομοψυχία” στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας που πρέπει να συντελεστεί εκ των ενόντων. Απευθυνόμενος στους πολιτικούς, ο κος Άνθιμος τους κάλεσε να “πάρουν από το χέρι τους παραγωγούς” και να τους βοηθήσουν στην προώθηση των προϊόντων και της δουλειάς τους εν γένει.

“Χώρος για συγκρούσεις δεν υπάρχει” είπε από το πόντιουμ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, υιοθετώντας τα λεγόμενα Άνθιμου περί ενότητας και ομοψυχίας και κάνοντας σαφές από την αρχή ότι η ομιλία του θα κατέληγε στο θέμα των ημερών υπό τον τίτλο “Σφαγείο Φερών”. “Βεβαίως κάνουμε λάθη, αφού δουλεύουμε σκληρά”, παραδέχτηκε ο κος Λαμπάκης και καταλήγοντας στο αναμενόμενο ανέφερε για άλλη μία φορά εν συντομία το ιστορικό της καθυστέρησης για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του. Επανέλαβε δηλαδή, τα περί τευχών δημοπράτησης που εκδόθηκαν με έναν χρόνο καθυστέρηση από το υπουργείο Υποδομών και είπε για άλλη μία φορά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο διάστημα από 20/10 έως 10/11 και μετά θα γίνει η δημοπρασία – πιθανότατα εντός του 2018.

Το Σφαγείο αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Κώστας Δουνάκης εκπροσωπώντας για πρώτη φορά στην Έκθεση, τον κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, του οποίου προεδρεύει. Σημείωσε ο κος Δουνάκης ότι η επόμενη αναφορά που θα γίνει στο Σφαγείο, θα πρέπει πλέον να γίνει με δεδομένα και όχι με ευχολόγια.

Στο πόντιουμ ανέβηκαν επίσης οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος με αναφορές στην αγροτική πολιτική που σχεδιάζει το κυβερνόν κόμμα ειδικά δε υπό το πρίσμα της εξόδου από το μνημόνιο, με την βουλευτή να δίνει και την είδηση ότι επετεύχθη δέσμευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βαμβακοκαλλιεργητές που επλήγησαν από το “πράσινο σκούληκι”, ώστε να μην εξαιρεθούν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Στις “ειδήσεις” των ομιλιών συγκαταλέγεται και η ανακοίνωση του δημάρχου ότι σήμερα (13/09) ανοίγουν οι προσφορές των εργολάβων για την ανέγερση του νέου Λυκείου στις Φέρες, όπως και οι εξαγγελία Γκότση για το “Βήρειο” Εκθεσιακό Κέντρο. Πρόκειται για μια δομή κλειστού τύπου που σχεδιάζεται στις Φέρες με στόχο να στεγάζει την Πανέβρια Έκθεση, αλλά και άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για ένα κτίριο εμβαδού 1200 τετραγωνικών μέτρων για το οποίο έχει επιλεγεί ο χώρος (Λούνα Πάρκ Φερών) και έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των σχετικών μελετών.

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς περιστράφηκε γύρω από την αντιπλημμυρική θωράκιση των Φερών, που αποτελεί έμμεσο έργο ενίσχυσης της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής που είναι μία από τις περισσότερες πληγείσες από τις πλημμύρες του Έβρου διαχρονικά.

Με το πέρας των ομιλιών κόπηκε η κορδέλα της Έκθεσης στο δημοτικό Αμφιθέατρο και εν συνεχεία ακολούθησε ξενάγηση στον στεγασμένο αλλά και στον ανοιχτό χώρο όπου οι εκθέτες έχουν αναρτήσει τα περίπτερα τους.

[+] “Σφάζοντας” με το γάντι 

Όλα όσα ακούστηκαν πάντως, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα, δεδομένης και της περιόδου που διανύουμε και τις εκλογές που είναι πλέον προγραμματισμένες για την 26η Μαΐου. Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν το σχόλιο Λαμπάκη για τη στάση που κράτησαν στο θέμα του Σφαγείου τρεις αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι από τις Φέρες, που ήταν μάλιστα και παρόντες στην τελετή των εγκαινίων. Παραθέτουμε επακριβώς τα λεγόμενα του κου Λαμπάκη:

“Αυτές τις 15 μέρες που είχα μία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους για το θέμα του Σφαγείου (σ.σ. εν. η σύσκεψη που είχε γίνει στο πρώην δημαρχείο των Φερών), τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπέστησαν μπούλινγκ από το διαδίκτυο, γιατί όταν εγώ είπα ότι έχω κάνει αγώνα αυτοί δεν μίλησαν και κάποιοι νόμισαν ότι ήταν άνθρωποι μου. Δηλώνω στην κοινωνία των Φερών ότι οι τρεις σύμβουλοι: Γιάννης Καρυπίδης, Νίκος Βουλγαρίδης και Μάριος Γουδουλάκης ήταν συντεταγμένοι στον αγώνα μου από την αρχή μέχρι και τώρα. Και να σταματήσουν αυτοί που θέλουν να μας διασπάσουν”.