Και, τελικά πόσο μπορεί να κοστολογηθεί ένα καλάθι από καλάμια;

Μοιάζει απίστευτο, όμως στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς ένα απλό καλαμένιο καλάθι μπορεί να κοστολογηθεί έως και στα 422 ευρώ! Ναι, διαβάσατε καλά. Για του λόγου το ασφαλές το καλάθι στο οποίο γίνεται η αναφορά είναι αυτό που εικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου και πωλείται σε γνωστό ιστότοπο εταιρίας που δραστηριοποιείται έμμεσα και στον Έβρο (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα καλάθια κατάγονται από το νομό).

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή ενός είδους λαϊκής τέχνης σε design αντικείμενο έχει δύο αναγνώσεις: αφ’ ενός η πώληση του σε τόσο υπέρογκη τιμή μπορεί να χαρακτηριστεί έως και αισχροκέρδεια, αφ’ ετέρου όμως η ιδέα στη βάση της δεν είναι κακή.

Ειδικά η καλαθοπλεκτική είναι μία τεχνική που στον Έβρο είναι γνωστή – αν και ως επί το πλείστον την κατέχουν οι μουσουλμάνοι κάτοικοί του. Ένας από αυτούς είναι και ο Μουσταφά Ισμαήλογλου που ζει στην συνοικία της οδού Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη και έχει κληρονομήσει την τέχνη από τον πατέρα του.

“Δούλευα στην οικοδομή” λέει στο “R” και εξηγεί ότι η κρίση τον οδήγησε να ξαναπιάσει το πλέξιμο. “Τώρα δεν έχει μεροκάματα αλλά η οικογένεια πρέπει να ζήσει. Έτσι φτιάχνω καλάθια και τα πουλάω στην πόλη”, λέει.

Ο Μουσταφά έχει και άδεια μικροπωλητή γιατί δεν θέλει να κάνει “παράνομες δουλειές” και “κάθε φορά που με σταματάει η Αστυνομία δείχνω το χαρτί και είμαι εντάξει”, όπως λέει και ήδη μετράει πλέον αντίστροφα για τη συνταξιοδότησή του που θα γίνει σε δύο χρόνια.

Η κατασκευή ενός καλαθιού μετρίου μεγέθους απαιτεί περίπου δύο ώρες για κάποιον που γνωρίζει την τεχνική. Η τεχνική πάλι, μαθαίνεται σε έναν μήνα περίπου, λέει ο Μουσταφά που περνάει το καλοκαίρι του μαζεύοντας καλάμια για την πρώτη ύλη των κατασκευών του. Η συγκομιδή γίνεται μέχρι τον Οκτώβρη και τα καλάμια αποξηραίνονται στον ήλιο, κόβονται κατάλληλα και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται στο πλέξιμο μαζί με βέργες που επίσης συλλέγονται με το χέρι από την ύπαιθρο.

Ο Μουσταφά Ισμαήλογλου

Τα καλάθια του Μουσταφά πωλούνται προς 2-3 ευρώ ανά τεμάχιο (ανάλογα με το μέγεθος) γιατί “ο κόσμος δεν αγοράζει αν είναι ακριβά”, αλλά το μεροκάματο που βγάζει του αρκεί για να ζει.

Όμως ούτε ο Μουσταφά έχει  μάθει την τεχνική στα τέσσερα παιδιά του γιατί “αυτά διαβάζουν”. Με άλλα λόγια την ώρα που η καλαθοπλεκτική μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη (στα όρια της λογικής, πάντα) αφήνεται να εξαφανιστεί και μάλλον αυτό είναι κρίμα…

Πάντως αν όντως χρειάζεστε ένα καλάθι είτε ως χρηστικό αντικείμενο, είτε ως ντεκόρ είναι μάλλον σοφότερο να προτιμήσετε ανθρώπους σαν τον Μουσταφά αντί για ιντερνετικές ρεκλάμες που εν τέλει δεν προσφέρουν και πολλά παραπανω από ενα φανταχτερό αμπαλάζ.