Η Σαμοθράκη πνίγεται στα σκουπίδια – Και μένει και χωρίς καράβια

Στη δίνη μιας κακής μοίρας που ούτε οι Κάβειροι είναι ικανοί να εξευμενίσουν βρίσκεται εδώ και καιρό η Σαμοθράκη. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από σοβαρή, αφού το νησί πνίγεται κυριολεκτικά στα σκουπίδια!

Ο δήμος Σαμοθράκης βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με την εταιρία SAOS Ferries, η οποία δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει, με την εταιρία να αρνείται μεταφορά σκουπιδιών από το νησί στην Αλεξανδρούπολη (και εν συνεχεία στην Κομοτηνή), επικαλούμενη ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο της το επιτρέπει.

Η “κόντρα” αυτή είναι γνωστή από τις αρχές του καλοκαιριού, όμως τώρα πλέον έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία στο νησί καθώς τα απορρίμματα παραμένουν ασυγκόμιστα εδώ και 15 ημέρες! Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα στην απόφαση να ζητήσει την κήρυξη του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σκουπιδιών – αν και το αίτημά του ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Ασφαλείς πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι πέρα από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής προς του πολίτες ώστε να μην πετούν τα απορρίμματά τους στους κάδους, ο κος Βίτσας έχει ζητήσει με έγγραφά του τη συνδρομή κάθε πιθανού εμπλεκόμενου φορέα στην επίλυση του ζητήματος, πλην όμως είτε απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, είτε πρόκειται για ένα όντως άλυτο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα πλέον έχει αναχθεί σε μείζον καθώς απειλείται ευθέως η δημόσια υγεία στο νησί.

Φεύγει από τη Σαμοθράκη η SAOS Ferries 

Σε αυτό το κυριολεκτικώς ρυπαρό φόντο, έρχεται να προστεθεί η τελευταία ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία λέει εν ολίγοις ότι σε τρεις μήνες το νησί θα μείνει χωρίς καράβι.

Η SAOS Ferries είναι η μοναδική εταιρία που τα πλοία της κάνουν δρομολόγια από και προς τη Σαμοθράκη. Από την ανακοίνωση πληροφορούμαστε ότι το “βασικό” πλοίο με το οποίο άλλωστε έχει πάρει και την επιδότηση της γραμμής θα την εγκαταλείψει στις αρχές του 2019 οπότε και τελειώνει η σύμβαση της εταιρίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Πρόκειται για το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ.

Τα άλλα δύο πλοία της έχουν ήδη “κόψει αρόδο” για αλλού με το ταχύπλοο “ΖΕΦΥΡΟΣ” να πλέει ήδη για το Ιόνιο πέλαγος και το ΣΑΟΝΗΣΟΣ να μαζεύει την άγκυρά του για τον ίδιο προορισμό.

Στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της, η SAOS Ferries, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“[…] Όπως καταλαβαίνει ελπίζουμε, αυτή τη φορά, ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., και κάθε άλλος «δραστήριος», όπως ο κ. Δήμαρχος Σαμοθράκης, πρέπει να επισπεύσουν τις εξαγγελλόμενες
πρωτοβουλίες τους, ώστε να φέρουν σύντομα στο νησί μας, μια … πιο «αξιόπιστη» εταιρεία. Θα προτείναμε δε, να φροντίσουν για την εξασφάλιση ΔΥΟ τουλάχιστον εταιρειών για να μην ξαναπαρουσιαστούν φαινόμενα … «επιχειρηματικής και μονοπωλιακής ομηρίας».

Αφού τους ενοχλεί, και μόνο ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, …τους απαλλάσσουμε από την παρουσία μας, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή, δεν ήταν εύκολη για την εταιρεία μας ! «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» λοιπόν, για να ξεδιπλώσουν ανεμπόδιστοι τα σχέδιά τους, για το νέο συγκοινωνιακό όραμα της Σαμοθράκης!”