Η κυρία Ευαγγελία είναι 88 ετών, αλλά οι πίτες που φτιάχνει κερδίζουν βραβεία!

Η κυρία Ευαγγελία Τσέρνου λέει με περηφάνια ότι γεννήθηκε το 1930 άρα είναι 88 ετών. Παρά την προχωρημένη ηλικία της όμως, πριν από δύο μήνες αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγνάντιας “ο Άγιος Γεώργιος” με τη ριζόπιτά της, που κατέκτησε την 1η θέση ανάμεσα σε 400 και πλέον πίτες.

“Α, δεν είναι τίποτα!” λέει στο “R”, όταν ερωτάται για το μυστικό της επιτυχίας της. “Είμαι Θρακιώτισσα και η μάνα μου ήταν Θρακιώτισσα και έφτιαχνε πίτες. Έφτιαχνα κι εγώ κι έτσι έμαθα” λέει χαμογελαστά, όμως με λίγη περισσότερη επιμονή αποκαλύπτει το μυστικό της που είναι το ψιλό φύλλο. “Ψιλό φύλλο κάνω. Το ζυμώνω, βάζω λίγο λαδάκι, κανέλα, ξιδάκι και λίγο ζαχαρίτσα. Το ζυμώνω όμως πολύ καλά – όταν το πλάθω φουλτάκες* κάνει το φύλλο. Πολύ ψιλό φύλλο κάνω, πάρα πολύ ψιλό φύλλο και το κάνω πολύ απαλό”, περιγράφει με μια συγκρατημένη περηφάνια την ώρα που οι ρυτίδες στο πρόσωπό της, ενισχύουν με έναν παράξενο τρόπο το χαμόγελό της.

Όσο για τη γέμιση, έχει κι αυτή ένα μυστικό: “Το ρύζι το πλένω. Το βράζω και το πλένω πολύ για να βγει η κόλλα, να είναι καθαρό ριζάκι. Να μην κολλάει, δηλαδή. Αυτό”. Και αφού το πλύνει, μετά το αναμειγνύει με ζάχαρη και κανέλα και “σειρά – σειρά” το τοποθετεί στα φύλλα, τα οποία στο τέλος “κλείνει” για να σχηματιστούν μακριά ρολλά.

Η ριζόπιτα της κας Ευαγγελίας σιροπιάζεται κρύα με ζεστό σιρόπι και πρέπει “να μείνει πολλή ώρα για να γίνει καλή”. 

Δέκα βραβευμένες πίτες ταξίδεψαν από την Αλεξανδρούπολη, στη Μαρώνεια

Οι δέκα βραβευμένες πίτες του διαγωνισμού πίτας της Αλεξανδρούπολης, ταξίδεψαν από την πρωτεύουσα του Έβρου έως τη Μαρώνεια του νομού Ροδόπης. Δύο μήνες μετά τον επιτυχημένο διαγωνισμό που είχε γεμίσει το Πάρκο Αλτιναλμάζη με περισσότερους από 2.500 θεατές, η διοργανώτρια του Ελένη Ιντζεπελίδου και ο Σύλλογος που εκπροσωπεί (Αγιος Γεώργιος Αγνάντιας) μαζί με μέλη 18 Συλλόγων από τον Έβρο ταξίδεψαν στη Μαρώνεια, όπου και παρουσίασαν τις δέκα βραβευμένες συνταγές.

Η πρόσκληση ήρθε από τον μαρωνίτικο Σύλλογο “Ιππαρχία” προεδρεούσης της κας Κικής Περβανά, ενώ η διοργάνωση συντονίστηκε από την δημοσιογράφο Μελαχροινή Μαρτίδου. Η παρουσίαση των πιτών μαζί με ένα γλέντι έγινε στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στον γραφικό οικισμό και αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση το χωριό που ολοκληρώθηκε με γεύμα στις κατασκηνώσεις που διαχειρίζεται το ΚΤΕΛ Ροδόπης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων των συλλόγων αλλά και η ανταλλαγή ιδεών ώστε η τοπική γαστρονομία να αποτελέσει μία αφετηρία τουριστικής εξέλιξης της Θράκης γενικά.

Από αριστερά: Γιώργος Αλαβάντας – Πρόεδρος Σωματείου Καφέ Εστίασης Αλεξανδρούπολης / π. Χρυσοβαλάντης / Γιάννης Σταυρίδης – Δήμαρχος Σαπών / Ελένη Ιντζεπελίδου – Πρόεδρος Συλλόγου Αγνάντιας “Άγιος Γεώργιος”

Ο τουρισμός περνάει από το στομάχι  

“Εμείς πιστεύουμε ότι η ομοψυχία είναι το παν” είπε στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του “Αγίου Γεωργίου” Ελένη Ιντζεπελίδου, σημειώνοντας ακόμη ότι “ο διαγωνισμός πίτας διοργανώθηκε με την πεποίθηση ότι η Γαστρονομία είναι ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”. 

Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Εστίασης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλαβάντας, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Μαρώνειας. “Είμαστε εδώ γιατί μας ενδιαφέρει η γαστρονομία ως όχημα τουριστικής ανάπτυξης” είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι “τα καφέ – εστιατόρια είναι η ‘βιτρίνα’ του τουρισμού και ενδιαφέρονται να εντάξουν στο μενού τους τοπικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών αναζητούμε την πιο χαρακτηριστική πίτα της Θράκης, ώστε να εντάξουμε στα μενού μας και να την προωθήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο”. 

Παρών στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Διαγωνισμός Πίτας ήταν “η εκδήλωση που έλειπε” από το ετήσιο φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών γι’ αυτό και θα ενταχθεί στη διοργάνωση του 2019.