Έτσι πρέπει να γίνει η σφαγή των ζώων στο Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων

Μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές τους γιορτές, γιορτάζουν αύριο 21 Αυγούστου οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης και αυτή είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Και επειδή το θρησκευτικό τυπικό περιλαμβάνει και σφαγές ζώων (σ.σ. κουρμπάν/kurban= θυσία), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνουν αυτές οι σφαγές.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι “η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία,  υπό την  προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο”. 

Ως εκ τούτου:

α) Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.
β)  Θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο  σφαγείο
γ)  Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς αυτά τα ζώα δεν εξετάζονται  για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές.
δ) Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση
ε) Από τα ζώα που πρόκειται να καταναλωθούν και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:
ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός(στα ζώα μεγαλύτερα των 12 μηνών)
στ)Σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης θα πρέπει να οδηγούνται και όλα τα λοιπά, εκτός των παραπάνω, παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα(πλην των δερμάτων).

>>> Τι είναι όμως η θρησκευτική σφαγή;

Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι, “υποχρεώνονται” από τους κανόνες που ορίζουν οι θρησκείες του να καταναλώνουν αποκλειστικά κρέας το οποίο προέρχεται από ζώο το οποίο έχει σφαγεί με συγκεκριμένο τρόπο και κυρίως χωρίς αναισθησία. Για τους μουσουλμάνους αυτή η πρακτική σφαγής τίθεται υπό τον γενικό όρο “χαλάλ” και για τους Εβραίους υπό τον όρο “κοσέρ”.

Για τους μουσουλμάνους, για να χαρακτηριστεί ένα σφάγιο ως “χαλάλ”, θα πρέπει ο θάνατος του ζώου να προέρχεται εξαιτίας της παύσης της αναπνοής, της κυκλοφορίας και της εξόδου του αίματος. Η διαδικασία εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους Μουσουλμάνους, με το ζώο να είναι ξαπλωμένο στην αριστερή του πλευρά ώστε να έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα και τον μουφτή να προφέρει για κάθε ζώο «bismillah» που σημαίνει «στο όνομα του Αλλάχ».

Αυτός ο τρόπος σφαγής -ο χωρίς αναισθησία- έχει προκαλέσει κατά καιρούς πλείστες αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις ενώ στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο των θρησκευτικών σφαγών διαμορφώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2017. Η υπουργική απόφαση διά χειρών Τσιρώνη και Αποστόλου ορίζει μεταξύ άλλων ότι: “σε όλα τα ζώα (εκτός των πουλερικών) που υφίστανται θρησκευτική σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, εφαρμόζεται αναισθητοποίηση αμέσως μετά την πραγματοποίηση της τομής αφαίμαξης, και ορίζει ότι η θρησκευτική σφαγή εκτελείται μόνο από πρόσωπα που διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας. Στις απαιτήσεις της Απόφασης προστίθεται επιπλέον ότι σφάγια ή τμήματα σφαγίων που έχουν προέλθει από σφαγή στα πλαίσια λατρευτικών τύπων αλλά τελικά δεν γίνονται αποδεκτά και δεν σφραγίζονται ως τέτοια, διαχειρίζονται ως ζωικά υποπροϊόντα”. 

Δείτε ολόκληρη την απόφαση πατώντας εδώ