Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης, πιστός στο ετήσιο καλοκαιρινό του ραντεβού με την θρακιώτικη παράδοση, σας προσκαλεί τo Σάββατο 18 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. , στην γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας, στην Κίρκη

Ελάτε όλες και όλοι να γευτείτε τις πατροπαράδοτες κιρκαλιώτικες μηλίνες, φτιαγμένες από τα χέρια των γυναικών της Κίρκης και να γλεντήσουμε με άφθονο κρασί υπό τους ήχους της θρακιώτικης μουσικής.

Ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος παραδοσιακών χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» θα παρουσιάσουν χορούς από τη Θράκη, ενώ για μια χρονιά ακόμη το παραδοσιακό μουσικό σχήμα “Εβρίτικη Ζυγιά” θα στήσει ένα γνήσιο θρακιώτικο γλέντι.

Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας 2018 στην Κίρκη!!!

Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή αναφοράς για τον πολιτισμού του Έβρου και της Θράκης που ξεκίνησε τις αρχές του 1990 και συνεχίζεται για 28η χρονια!!!

H παραδοσιακή πίτα μιλίνα

Η μιλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του “Κίρκη Έβρου η μάγισσα ή ημαγεία της φύσης” ο Αλέξανδρος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.

“Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνιαγινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μιλίνα με πλιγούρι…»

Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική.
Μάλιστα σαν παράδοση λέγεται ότι στη μελίνα δοκίμαζαν οι πεθερές τις νύφες, αν δηλαδή μπορούν να γυρίσουν την μιλίνα ολάκερα χωρίς να διπλώσει, οπότε ήταν άξιες. Μάλιστα τη γύριζαν συνεχώς για να ψηθεί από όλες τις μεριές.

Όπως αντιλαμβάνεσθε η μιλίνα έχει μια ιδιαιτερότητα σαν πίτα που δεν παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές. Είναι ένα νοστιμότατο έδεσμα για όσους το έχουν δοκιμάσει και ακόμη και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν”