Ο Δημήτρης και ο Άγγελος βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα!

Κοντά στις οικογένειες τους και έξω απο τη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης βρίσκονται πλέον οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης, που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο στο ύψος των Καστανεών, έχοντας περάσει εκ παραδρομής στο τουρκικό έδαφος.

Η σύλληψή τους εκείνο το κρύο πρωινό του Μαρτίου αρχικά δεν είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, σύντομα όμως όλοι διαπίστωσαν ότι η αποφυλάκισή τους δεν επρόκειτο να ήταν “εύκολη” υπόθεση. Οι πληροφορίες από την τουρκική πλευρά έρεαν “με το σταγονόμετρο”, ωστόσο πολύ κοντά στην ημερομηνία της σύλληψής τους είχε ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος που έφτασε έως και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότεροι άλλωστε θυμούνται την έκκληση που είχε απευθύνει προς την Τουρκία από τη Σύνοδο της Βάρνας στις 26/03 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που πανηγύρισαν την απελευθέρωση των “2” το απόγευμα της 14ης Αυγούστου γράφοντας στο twitter του «όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία».

Θεσσαλονίκη | Αεροδρόμιο Μακεδονία, 15 Αυγούστου, 03.45 π.μ. 

Ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο Άγγελος Μητρετώδης εξήλθαν του πρωθυπουργικού αεροσκάφους το ξημέρωμα του Δεκαπενταύγουστου στις 03.45. Το Air Force Elefsis τους είχε παραλάβει λίγες ώρες νωρίτερα από το αεροδρόμιο της Τυρολόης (Τσόρλου) στην Τουρκία, όπου είχε φτάσει με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού αμέσως μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους από τις τουρκικές αρχές.

Στο αεροπλάνο ταξίδεψαν συνοδευόμενοι από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και επιτελείς του Στρατού και παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους φορούσαν πολιτικά ρούχα, από το αεροπλάνο εξήλθαν με τις στρατιωτικές τους στολές – προφανώς επειδή στο αεροδρόμιο τους περίμενε άγημα προς απόδοση τιμών.

Η ατμόσφαιρα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά καθώς εκεί βρίσκονταν οι γονείς και των δύο στρατιωτικών, ανυπομονώντας να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους και μάλιστα έχοντας διανύσει 167 μέρες περιμένοντας στωικά αυτή τη στιγμή.

Νίκος Κούλατζης: “Ζούμε το θαύμα της Παναγίας”

Στην πρώτη του δήλωση ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, απέδωσε την εξέλιξη στο “θαύμα της Παναγίας” μιας και η ευχάριστη είδηση ήρθε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και μάλιστα χωρίς κανείς να το περιμένει, αφού η Τουρκία είχε απορρίψει συνολικά έξι αιτήματα αποφυλάκισης των “2” και το επόμενο επρόκειτο να υποβληθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στην ίδια δήλωση, που έγινε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κος Κούκλατζης ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στις οικογένειες αυτόν τον καιρό, αλλά και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας για όσα έπραξαν.

Ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του Άγγελου, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όλο το διάστημα της αναμονής “ήταν μια Οδύσσεια και ένας αγώνας για γερά νεύρα”, ενώ ο ίδιος ο Άγγελος όντας αρκετά λακωνικός ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην περιπέτεια του ίδιου και του συναδέλφου του.

Πανηγυρική η ατμόσφαιρα στον Έβρο

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η είδηση της απελευθέρωση των “2”, τα social media ‘πήραν φωτιά’ με τους χρήστες να εκφράζουν τη χαρά τους ο ένας μετά τον άλλον. Μηνύματα συμπαράστασης και ικανοποίησης εξέφρασαν όλοι οι βουλευτές του Έβρου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ο οποίος μάλιστα αν και απών από την πόλη έδωσε εντολή φωταγώγησης του Δημαρχείου προς τιμήν των στρατιωτικών καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος μοιράστηκε τη χαρά του για την ευχάριστη είδηση ενώπιον των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον πανηγυρικό εσπερινό στην Παναγία Κοσμοσώτηρα των Φερών.

Οι “2” θα δικαστούν ερήμην 

Η απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι δρέπουν συνεχώς τα συγχαρητήρια όλων για το σθένος, την υπομονή και την επιμονή τους όλο αυτό το διάστημα (μεταξύ των “όλων” και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με επίσημη δήλωσή του), εξελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση ως “κίνηση καλής θέλησης” από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποδέχθηκε τους δύο στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ο κος Καμμένος μάλιστα, σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Σημειώνεται εν τούτοις, ότι από ορισμένους, η απελευθέρωση των “2” οφείλεται εν μέρει και σε πιέσεις που άσκησε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Το πιο θετικό από όλα όμως είναι ότι η περιπέτεια του Άγγελου και του Δημήτρη πλέον τελείωσε οριστικά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν θα χρειαστεί να παραστούν στη δίκη τους και ότι η ποινή που θα τους επιβληθεί -αν τελικά τους επιβληθεί κάποια ποινή- δεν θα υπερβαίνει σε χρόνο, τον χρόνο κατά τον οποίο έμειναν φυλακισμένοι.

Ξαναγέμισε αγκαλιά της Σοφίας 

Το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών πέρα από την μεγάλη πολιτική και στρατιωτική διάσταση που πήρε, είχε μία ακόμη μεγαλύτερη: την ανθρώπινη. Κι αυτή περιστρέφεται κυρίως γύρω από τέσσερις γονείς οι οποίοι επέδειξαν τρομερή αυτοσυγκράτηση και συμμόρφωση σε όσες άνωθεν εντολές πήραν και διένυσαν σιωπηλά όλο αυτό το πεντάμηνο.

Χωρίς να θεωρούμε το δράμα των γονέων Μητρετώδη μικρότερο, επικεντρώνουμε στο ζεύγος Κούκλατζη, επειδή γι’ αυτούς μπορούμε και έχουμε καλύτερη πληροφόρηση ως Εβρίτες και μεταφέρουμε εδώ ότι ο Νίκος και η Σοφία έχουν κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλης της Ορεστιάδας. Ακόμη και άνθρωποι που δεν ανήκουν στο στενό τους περιβάλλον, μιλούν για δύο ανθρώπους – βράχους υπομονής και ειδικά για την κυρία Σοφία οι περιγραφές αναφέρουν μία γυναίκα που είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στο Θεό και ανέβαινε τον Γολγοθά της με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να λυγίσει ούτε για μια στιγμή. Φυσικά, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον σύζυγό της.

Ο Δημήτρης είναι το μικρότερο από τα δύο τους παιδιά, το οποίο αποχωρίστηκαν απροσδόκητα  και “υποχρεώθηκαν” εκ των συνθηκών να το βλέπουν για μία ώρα κάθε Παρασκευή επί πέντε ολόκληρους μήνες.

Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το όνομα της Σωτηρίας Θεοχαρίδη – της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη η οποία συνεργάστηκε στενά με τις δύο οικογένειες όσο τα παιδιά τους βρίσκονταν στη φυλακή.