“Προειδοποιητικές” δηλώσεις έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων anadolu ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αδριανούπολης Μουράτ Κοτζαμπάς, για να επιστήσει την προσοχή όλων στην κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με όσα είπε, η περίοδος που διανύουμε είναι θρησκευτική γιορτή για την Τουρκία (Μπαϊράμι) και επειδή οι συναλλαγές -ειδικά στα παζάρια- είναι πολλές, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όταν συναλλάσσονται μεγάλες ποσότητες χρημάτων.
Όσο για την αναγνώριση των πλαστών νομισμάτων, ο Κοτζαμπάς σημείωσε ότι “το χαρτί τους μοιάζει με χαρτί τετραδίου” και κάλεσε όλους να ελέγχουν επισταμένα τα χρήματα που διακινούν.
Ερντογάν: Η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπολύει ευθεία επίθεση στην Αμερική λέγοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα του υφίσταται οικονομικό πόλεμο με πρωτεργάτη σε αυτόν τον Ντόναλντ Τράμπ.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, την ίδια άποψη φέρονται να μοιράζονται και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιταλίας, με τον δεύτερο ειδικά να εκφράζει φόβους ότι είναι πολύ πιθανό και η χώρα του να τύχει ίδιας (οικονομικής) μοίρας με αυτήν της Τουρκίας.
Ουρές στα καταστήματα ειδών πολυτελείας
Με την τουρκική λίρα να καταγράφει ιστορικά χαμηλά στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου και του ευρώ (περισσότερο από 1 προς 7), τα καταστήματα ειδών πολυτελείας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας δέχονται “επίθεση” από τους καταναλωτές.
Σε καταστήματα μεγάλων οίκων (όπως Chanel, Luis Vuitton, Hermes κα), σχηματίζονται ουρές από καταναλωτές που θέλουν να επωφεληθούν το φθηνό τουρκικό νόμισμα και να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είδη των διάσημων οίκων αυτή τη στιγμή μπορεί να πωλούνται έως και 1.000 δολάρια φθηνότερα στην τουρκική αγορά από ότι στις ευρωπαϊκές ή τις αμερικανικές – αρκεί βέβαια οι καταναλωτές να διαθέτουν συνάλλαγμα.
Στην άλλη όψη του νομίσματος βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να χειροτερεύει με ραγδαίους ρυθμούς αφού μέρα με τη μέρα η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται δραματικά.