Από το Βυζάντιο ως τη Ρώμη και αντίστροφα, η Εγνατία Οδός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν (και παραμένει) ο κύριος οδικός άξονας που ένωνε τα δύο κέντρα της εποχής, ήτοι τη Ρώμη και το Βυζάντιο. Ήταν όμως και ο βασικός οδικός άξονας της βαλκανικής χερσονήσου, πάνω στον οποίο “πάτησε” άλλωστε και η σημερινή Εγνατία Οδός.
Σήμερα, η Via Egnatia αποτελεί “μνημείο” αφού πολλά σημεία της πάλαι ποτέ διαδρομής έχουν διασωθεί και συντηρηθεί, ενώ ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν αναπόσπαστο τμήμα του Δρόμου του Μεταξιού.
Στον Έβρο, όπου τελείωνε επί ελληνικού εδάφους η Via Egnatia, σώζονται αρκετά τμήματα του δρόμου πολλά εκ των οποίων σε καλή κατάσταση – τέτοια που ο παρατηρητής μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ή και να εκφράσει απορίες για την κατασκευή του.
Μία από τις απορίες που εξέφρασαν οι 30 Ιταλοι περιπατητές που μελετούν την όδευση της Via Egnatia όταν βρέθηκαν σε ένα από τα τμήματά της στο Μοναστηράκι του Έβρου, ήταν για ποιο λόγο φαίνεται ότι έχει μεγάλη καμπυλότητα και αν αυτή η καμπυλότητα χρησίμευε σε κάτι. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι αυτή η καμπυλότητα -στον καιρό που ο δρόμος ήταν λειτουργικός- προφανώς ήταν μικρότερη, αλλά όντως υπήρχε ως αντιπλημμυρική θωράκισή της – δηλαδή για να “διώχνει” τυχόν νερά, και ο δρόμος να παραμένει ανοικτός.
Σημειωτέον δε, ότι η Via Egnatia είχε δύο “ρεύματα” κυκλοφορίας που διαχωρίζονταν μεταξύ τους από την υπερυψωμένη σειρά λίθων στο μέσoν της.
Οι 30 Ιταλοί περιπατητές, που βρέθηκαν και στον Έβρο, μελετούν και χαρτογραφούν την via egnatia μέσω του συλλόγου “Φουορίβια” και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βενετίας – Πάδοβα. Στόχος τους είναι να περπατήσουν όλη την όδευση του δρόμου, με βάση τους χάρτες της βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να αποτυπώσουν την υφιστάμενη κατάσταση του.
Στο τέλος του project, όλα τα δεδομένα που θα συλλέξουν, θα τα διαθέσουν σε μία ανοιχτή βάση, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους τους περιπατητές – μελετητές της Via Egnatia.
Αυτό το ταξίδι τους, που για φέτος ξεκίνησε από την Καβάλα, οι περιπατητές βρέθηκαν και στον Έβρο καταλήγοντας στους Κήπους, όπου η Via Egnatia τελειώνει για την Ελλάδα. Στο δρόμο τους, μεταξύ άλλων είχαν και μία συνάντηση με εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, που τους ξενάγησαν σε σωζόμενο τμήμα του δρόμου. Η μεταξύ τους σχέση επισφραγίστηκε με τη δέσμευση των Ιταλών να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους σε ένα memo που η ΕΦΑ θα αξιοποιήσει στην συνολική προσπάθεια της για την ανάδειξη της Via Egnatia σε πολιτιστικό αλλά και τουριστικό μνημείο.
Οι περιπατητές ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους για φέτος, που είναι η συνέχεια του περυσινού που είχε ξεκινήσει από το Δυρράχιο της Αλβανίας. Του χρόνου – το καλοκαίρι του 2019- θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τη μελέτη του δρόμου ιχνηλατώντας τη διαδρομή στο τουρκικό έδαφος από τα Ίψαλα μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
[+] Αυτοκίνηση και Αυτοδιαχείριση
Οι περιπατητές συνοδεύτηκαν από ειδικά διαμορφωμένο όχημα σε όλη την πορεία τους. Το όχημα μετέφερε τα πράγματά τους αλλά και μία ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα, στην οποία μαγείρευαν ανά δύο άτομα εκ περιτροπής καθημερινά, εξυπηρετώντας έτσι τις διατροφικές ανάγκες της ομάδας. Ο οδηγός του οχήματος δε, εκτός από τον βασικό του ρόλο, ήταν επιφορτισμένος και με το καθήκον των προμηθειών για το καθημερινό “τραπέζι” κατ’ εντολήν βέβαια των εκάστοτε “σεφ”.