Η Λευκή Νύχτα της Αλεξανδρούπολης, που πλέον λέγεται “Φεστιβάλ Αγοράς”

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε φέτος η λεγόμενη “Λευκή Νύχτα” της Αλεξανδρούπολη, που όμως από φέτος επαναβαφτίζεται και λέγεται πλέον “Φεστιβάλ Αγοράς”. Αυτό συνέβη και επειδή η διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού -για πρώτη φορά- και φιλοδοξεί να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις αντίστοιχου τύπου διοργανώσεις.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης φέτος δόθηκε από το “Καπνομάγαζο” ή αλλιώς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης, από όπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης (που φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης) Κώστας Χατζημιχαήλ επέλεξε να κάνει στον χαιρετισμό του αναφορά στους 2 Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη γιορτινή και απαστράπτουσα σήμερα Αλεξανδρούπολη, δύο παλικάρια, δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δύο δικά μας παιδιά βρίσκονται φυλακισμένα εδώ και 5 ½ μήνες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης πέραν από κάθε έννοια λογικής και διεθνούς δικαίου. Εμείς λοιπόν δεν τους ξεχνάμε και δηλώνουμε σήμερα από εδώ ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουν ασφαλείς πίσω στην πατρίδα”

Στην αποφώνησή του δε, έθεσε εαυτόν ευθέως στην διάθεση του κοινού αφού κατέθεσε “προσωπική δέσμευση” λέγοντας  “από οιαδήποτε θέση, αξίωμα ή μετερίζι με αξιώσει ο Θεός και εσείς να βρίσκομαι στο εγγύς μέλλον, θα αφιερώσω την ζωή μου προκειμένου να αναπτυχθεί ο τόπος μας και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις οποίες εμείς και κυρίως τα παιδιά μας θα ζήσουμε, θα δραστηριοποιηθούμε και θα μεγαλουργήσουμε”, ρίχοντας έτσι περισσότερο νερό στο μύλο των σεναρίων που τον θέλουν ως ένα από τα “υποψήφια” ονόματα του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τον Έβρο.

Το Φεστιβάλ αυτό καθαυτό πάντως δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί σε αριθμούς, αν και με βάση τα περυσινά δεδομένα η αγορά της Αλεξανδρούπολης στην Λευκή Νύχτα είχε προσελκύσει περίπου 35.000 άτομα. Φέτος το Φεστιβάλ ήταν αρκετά μεγαλύτερο σε “έκταση”, που σημαίνει ότι ο χώρος διεξαγωγής περιελάμβανε περισσότερους δρόμους του κέντρου, άρα κατ’ επέκταση και περισσότερα καταστήματα που διεύρυναν το ωράριο τους και είχαν διαφόρων τύπων προσφορές ειδικά σχεδιασμένες για την βραδιά.

Οι σκηνές (stages) που στήθηκαν πάντως σε όλο το κέντρο της Αλεξανδρούπολης ήταν περισσότερες από δέκα με μουσικές επιλογές για όλα τα γούστα, ήτοι από latin μέχρι ελληνική λαϊκή μουσική. Κάθε μία από αυτές πλαισιώθηκε και από το ανάλογο κοινό.

Για τις ανάγκες της Λευκής Νύχτας επιβλήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που αφορούσαν το κέντρο της. Από αυτές όμως εξαιρέθηκαν η κεντρική λεωφόρος Δημοκρατίας, όπου τα αυτοκίνητα κινούνταν κανονικά και στις δύο κατευθύνσεις καθώς και οι πιάτσες των ταξί στις οδούς Μαζαράκη και Ιωακείμ Καβύρη.

Τέλος, επί της διαδικασίας διεξαγωγής της Λευκής Νύχτας προέβαλε ενστάσεις το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αλεξανδρούπολης που πρόσκειται στο Π.Α.ΜΕ., λέγοντας πως ναι μεν συμφωνεί με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά χωρίς αυτό να προϋποθέτει επέκταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων. Κάλεσε δε το Σ.ΕΠ.Ε. να εξετάσει αν οι εργαζόμενοι της Λευκής Νύχτας πήραν τα χρήματα που δικαιούνται για την υπερωρία.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης αλλά και εκπρόσωπος της εταιρίας του Διαδριατικού Αγωγού TAP Σπύρος Νάκος, που ήταν και ο μέγας χορηγός του Φεστιβάλ.