Search
Close this search box.
Η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε τους Γαλλοεβραίους τουρίστες και σερβίρει μενού ‘κοσέρ’

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το γκρουπ των Γαλλοεβραίων που παραθερίζει συστηματικά στην Αλεξανδρούπολη, αφίχθη στην πρωτεύουσα του Έβρου. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 600 ανθρώπων που θα παραμείνουν στην πόλη για 15 ημέρες, δηλαδή έως τις 20 Αυγούστου.

Οι Γαλλοεβραίοι καταλύουν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, με τον διευθυντή του  να παρατηρεί ότι “δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, πέραν των διατροφικών τους συνηθειών”. Ο κος Δημήτρης Καραβασίλης εννοεί, προφανώς τον κανόνα “κοσέρ”*, που ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής στις διατροφικές τους συνήθειες.

Για να διευθετηθεί και αυτό, ο κος Καραβασίλης τονίζει ότι το γκρουπ ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο που αναλαμβάνει η κουζίνα του ξενοδοχείου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει το καθιερωμένο μενού του.

Φέτος, η άφιξη των Γαλλοεβραίων συμπίπτει με την αδελφοποίηση του δήμου Αλεξανδρούπολης με τον δήμο Le Plessis Robinson της Γαλλίας. Η πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του γαλλικού δήμου θα γίνει στις 22 Αυγούστου, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν την προτίμηση τους στην αγορά της Γαλλίας, “η οποία μπορεί να στείλει τουρίστες στην Ελλάδα”, οπως λέει ο κος Καραβασίλης.

*Από το wikipedia

Κοσέρ ονομάζεται το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με την διατροφή. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής (χοιρινό κρέας, οστρακοειδή, οστρακόδερμα και τα περισσότερα είδη εντόμων).

Επιβάλει επίσης τη θανάτωση των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο. Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει.

Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με τη διαδικασία σφαγής των μουσουλμάνων (χαλάλ), με την κυριότερη διαφορά να είναι στο ότι στους μουσουλμανικούς κανόνες επιβάλλεται και η επίκληση στο όνομα του Αλλάχ.