Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” επιχειρούν στο Φυλάκιο του Έβρου. Ε, και;

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου έχει γίνει γνωστό ότι οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” (Médecins Sans Frontières/MSF) έχουν ξεκινήσει μία παρέμβαση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο του Έβρου. Για πολλούς, η παρέμβαση αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω, από “μία ακόμα ΜΚΟ που ασχολείται με τους πρόσφυγες”.

Όμως, είναι όντως έτσι;

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποι όσοι συλλαμβάνονται από την Ορεστιάδα έως την Καβάλα. Ωστόσο, η σύλληψη αυτή πρέπει να είναι η πρώτη*. Οι συλληφθέντες που οδηγούνται στο ΚΥΤ υποβάλλονται στην διαδικασία που ορίζεται από τον τίτλο του (καταγραφή, δαχτυλικά αποτυπώματα κλπ) και μπορούν να παραμείνουν εκεί από μία έως 25 ημέρες, βάσει νόμου. Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εφόσον το επιθυμούν, στο αυτόνομο Γραφείο Ασύλου που λειτουργεί εκεί.

Βάσει του ίδιου νόμου -που ψηφίστηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους- σε κάθε ΚΥΤ, εκτός από τις αστυνομικές αρχές πρέπει να υπάρχει και ιατρικό κλιμάκιο το οποίο να εξετάζει τους εισερχόμενους παρέχοντας ουσιαστικά πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συμπληρώνοντας την καρτέλα με τις υποχρεωτικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν μετά την καταγραφή τους. Και, αυτό το κλιμάκιο πρέπει να ανήκει σε κάποιον δημόσιο φορέα Υγείας.

“Μόνο, που στο ΚΥΤ Φυλακίου εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχει γιατρός, αλλά μόνο νοσηλεύτριες”, εξηγεί στο “R”, η συντονίστρια των MSF στην Ορεστιάδα, Ιφιγένεια Αναστασιάδη. “Οι νοσηλεύτριες όμως δεν μπορούν να κάνουν ιατρικές πράξεις χωρίς την παρουσία γιατρού. Συνεπώς εμείς παρέχουμε πρωτοβάθμια υγεία σε όλους τους διαμένοντες στο ΚΥΤ, χωρίς βέβαια να συμπληρώνουμε την καρτέλα που ‘ζητάει’ το αρμόδιο κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς δεν νομιμοποιούμαστε γι’ αυτό. Επιπλέον, παρέχουμε και κάθε είδους φάρμακο που απαιτείται, αφού στο ΚΥΤ υπάρχει παντελής έλλειψη”, συμπληρώνει.

Το κλιμάκιο των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” αποτελείται από γιατρό, μαία, προαγωγό Υγείας και δύο πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, δηλαδή διερμηνείς. Στον ίδιο χώρο με το ΚΥΤ του Φυλακίου λειτουργεί και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠροΚεΚΑ), στο οποίο όμως οι MSF δεν κάνουν παρέμβαση καθώς αυτό διαθέτει ιατρικό προσωπικό. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι στο ΠροΚεΚΑ θα επρεπε να φιλοξενούνται οι προς απέλαση αλλοδαποί που συλλαμβάνονται ανά την Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Επισημαίνοντας ένα πιο “μετρήσιμο” αποτέλεσμα, η κα Αναστασιάδη λέει: “Από την έναρξη της δράσης μας εδώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι κινήσεις των ασθενοφόρων. Οι νοσηλεύτριες, όπως ειπώθηκε ήδη, δεν νομιμοποιούνται να κάνουν ιατρικές πράξεις, συνεπώς προ της άφιξης μας εδώ και δεδομένης της απουσίας γιατρού, όλα τα περιστατικά μεταφέρονταν στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου με ασθενοφόρο ή καμιά φορά και με την αστυνομική κλούβα. Τώρα όμως, κάποια περιστατικά που είναι εύκολα διαχειρίσιμα και δεν απαιτείται μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, διαχειρίζονται επί τόπου από το κλιμάκιο του MSF. Συνεπώς, προσφέρουμε μία ανακούφιση στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” θα παραμείνουν στο ΚΥΤ Φυλακίου τουλάχιστον έως τις 30 Οκτωβρίου 2018.

*οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα οδηγούνται στο ΠροΚεΚΑ