450 επιστολές για κούρεμα χόρτων σε οικόπεδα έστειλε το καλοκαίρι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με το φόβο πολλών ότι το σύμπλεγμα Μάκρης – Δικέλλων μπορούν να αποτελέσουν το νέο “Μάτι” σε ενδεχόμενη πυρκαγιά να είναι ακόμη μεγάλος, έγινε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτήν, εκτάκτως συζητήθηκαν αιτήματα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας (Λαϊκή Συσπείρωση), αλλά και αιτήματα διεξαγωγής ελέγχων καταπάτησης του αιγιαλού και όχι μόνο (ΑΝΑΣΑ και Αλλάζουμε Τώρα!).

Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Μάκρας ενημέρωσε το Σώμα ότι έως τώρα έχουν ήδη αποσταλεί 450 επιστολές σε δημότες για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από χόρτα ή/και σκουπίδια που αποτελούν πιθανές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πέραν τούτου, ο κος Μάκρας ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία του δήμου Αλεξανδρούπολης επιδοτήθηκε από κεντρικούς πόρους με 60.000 €. Από αυτά τα χρήματα, οι 30.000 € διατέθηκαν για τον καθαρισμό δημόσιων – κοινόχρηστων χώρων και αλλες 25.000 για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Γιατί δεν θα γίνουν οι έλεγχοι που ζήτησε η ΑΝΑΣΑ

Στο αίτημα περί διεξαγωγής ελέγχων για πολεοδομικές παραβάσεις, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, αφού το χαρακτηρισε ως “πολεμική ιαχή”, απάντησε ότι η ικανοποίησή του είναι μάλλον δύσκολη υπόθεση κι αυτό γιατί α) οι έλεγχοι στον αιγιαλό -όπου αυτός είναι οριοθετημένος- είναι ευθύνη και καθήκον της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, β) οι έλεγχοι στα ρέματα είναι ευθύνη της Περιφέρειας (σ.σ. η συγκεκριμένη αρμοδιότητα εκχωρήθηκε στις Περιφέρειες λίαν προσφάτως με την ψήφιση του ‘Κλεισθένη’) και γ) ότι ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών είναι ευθύνη του δασαρχείου.

Επίσης, ο κος Λαμπάκης σημείωσε ότι πολλά από τα “αυθαίρετα” από τον Αη Γιώργη έως την αρχαία Ζώνη έχουν νομιμοποιηθεί με υπαγωγή στους κατά καιρούς νόμους περί “τακτοποίησης αυθαιρέτων”, συνεπώς έχουν πάψει να είναι αυθαίρετα.

Τρεις κινήσεις που εμμέσως συνδράμουν στην αντιπυρική προστασία Μάκρης – Δικέλλων – Μεσημβρίας 

Παρόλα αυτά, η περιοχή αυτή παραμένει “στο κόκκινο” και για την ακρίβεια η Πυροσβεστική βάζει στον ίδιο “χάρτη” την περιοχή που ορίζεται από τον Φοίνικα (9ο χλμ Αλεξανδρούπολης – Μάκρης) έως την Αρχαία Ζώνη.

Σε αυτή την περιοχή οργανώνονται τρεις βασικές κινήσεις, που θα την καταστήσουν περισσότερο ασφαλή έναντι μιας πυρκαγιάς. Κατ’ αρχάς, ο δήμος σε συνεργασία με την Πυροσβεστική θα προχωρήσει σε μερικές μικρές απαλλοτριώσεις τμημάτων οικοπέδων στον δρόμο του Αη Γιώργη, ώστε να διαπλατυνθεί και να επιτρέπει την αναστροφή οχημάτων.

Στην Αρχαία Ζώνη θα κατασκευαστούν δεξαμενές ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να επιχειρήσουν στην περιοχή να μην αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό.

Και τρίτον, υπάρχει δέσμευση της ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’, η οποία όμως είναι προφορική, αλλά την επικαλέστηκε ο κος Λαμπάκης, με βάση την οποία θα δοθεί τελικά πράσινο φως για τη διάνοιξη του κόμβου των Δικέλλων, βάσει της μελέτης που κατάρτισε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έναντι του ποσού των 300.000 ευρώ.

Μαζί με αυτές τις κινήσεις έχουν οργανωθεί και άλλες μικρότερου βεληνεκούς όπως η αγορά σωσιβίων για τις κατασκηνώσεις, η ενίσχυση των σωστικών λεμβών των ΚΑΑΥ κα.