‘Κουτσομπολα’ – Ο παπαγάλος που μιλάει από την Αλεξανδρούπολη!

Την έφερε στην Αλεξανδρούπολη ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο όμως δεν την πήρε μαζί του φεύγοντας, επειδή αυτή ήθελε να εξερευνήσει την πόλη…

Η Κουτσομπολα είναι ένας αφρικανικός παπαγάλος ζακό, που εδώ και δέκα χρόνια ζει σε ένα διαμέρισμα της οδού Τρωαδος και απ’ ο,τι φαίνεται ειναι πολύ ευτυχισμένη. Η Κουτσομπολα είναι είκοσι ετών και οι ιδιοκτήτες της είναι πολύ περήφανοι γι αυτήν καθώς μπορεί και μιλάει!

Η Κουτσομπολα λέει πολλές λέξεις και συνήθως μιμείται τη φωνή της συζύγου του ιδιοκτήτη της, αν και στον ίδιο έχει πολύ μεγάλη αδυναμία. Ζει σε κλουβί, αλλά όχι εγκλωβισμενη, αφού καθημερινα αφήνεται ελεύθερη και πετάει στα γύρω δεντρα. Πάντα όμως επιστρέφει στο σπίτι της για να φάει γλιστριδα η ξηρούς καρπους και ιδανικά …πατάτες τηγανητές που είναι το αγαπημένο της φαγητό.

Η οικογένεια Σιμουδη υιοθέτησε την Κουτσομπολα όταν αυτή το είχε σκάσει από το κρουαζιερόπλοιο και σήμερα αποτελεί αναποσπαστο μέλος της.

“Τι κάνεις κοπέλα μου;”  συνηθίζει να τη ρωτάει ο κος Απόστολος και αυτή απαντάει “είμαι κούκλα”. Και είναι όντως!

Οι παπαγάλοι ζακό ζουν περίπου ογδόντα χρόνια και στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν αλλοι δυο-τρεις. Έναν από αυτούς έχει εντοπίσει ο κος Σιμουδης, αλλά δεν κατάφερε προς το πάρον να τον πείσει να ζευγαρώσει με την Κουτσομπολα.

Γιατι μιλούν οι παπαγάλοι 

Η μίμηση και αναπαραγωγή ήχων ειναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ορισμένων ειδών παπαγάλων και πρόσφατα η ικανότητα τους αυτή ερευνήθηκε σε βάθος από την επιστημονική κοινοτητα. Ως εκ τούτου προέκυψε ότι ένα διπλό σύστημα νευρώνων που διαθέτουν στους εγκεφάλους τους, τούς επιτρέπουν να “αποθηκεύουν” ήχους που ακούν και να τους αναπαράγουν ως μαγνητόφωνα.

Επίσης οι παπαγάλοι είναι τα μοναδικά πτηνά που χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για την αναπαραγωγή ήχων.

/πηγή πηγή βιντεο: ΘρακηΝετ