Συναγερμός στην Αλεξανδρούπολη από τη φωτιά της Αττικής: Τι θα γίνει αν πάρουν φωτιά τα Δίκελλα;

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής Δικελλων-Μακρης έθεσαν επί τάπητος οι συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου, που έγινε με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής που παρέσυραν στο θάνατο πάνω από 70 ανθρώπους και άφησαν άστεγες εκατοντάδες οικογένειες.

Ευθείες βολές κατά της Εγνατία Οδός Α.Ε.

“Η περιοχή Μακρη-Δικελλα είναι μια περιοχή ‘μπουκαλι'” υπογράμμισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος εννοώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς αφού ο δρόμος από και προς τους οικισμούς και το παραλιακό μέτωπο είναι ένας και μάλιστα από τους “πιο στενούς του δήμου Αλεξανδρούπολης” όπως επισημάνθηκε από κάποιον άλλον συμμετέχοντα.

Τυπικό δείγμα του οδικού δικτύου στην περιοχή Μακρη-Δικελλα

Τούτου δοθεντος, ο κ. Άνθιμος έφερε την Εγνατία Οδό Α.Ε. προ της ευθύνης της που προκύπτει από το γεγονός ότι κρατάει κλειστό τον κόμβο εισόδου – εξόδου στα Δίκελλα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις που έχει δεχθεί από τους τοπικούς φορείς.

“Πρώτος εγώ θα ζητήσω την απόδοση ευθυνών στην Εγνατία Οδό Α.Ε. αν συμβεί κάτι κακό”, είπε εμφατικά ο κός Άνθιμος και στην επισήμανση του αυτη βρήκε μόνο συμπαραστάτες από την ομήγυρη που αποτελούσε το σώμα της συνεδρίασης.

Χωρις σχέδιο εκκένωσης η κατασκήνωση της Μητρόπολης στη Μακρης 

Η παρουσία του κου Άνθιμου στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ αιτιολογηθηκε από τον ίδιο ως η αγωνία του για τον σχεδιασμό που πρέπει να εφαρμοστεί στη Μακρή εάν υπάρξει μια μεγάλη φωτιά και ειδικά στις κατασκηνώσεις “Ουρανουπολη” που λειτουργούν υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

“Αυτή τη στιγμή στην κατασκήνωση υπάρχουν 230 παιδιά και 50 μοναχές. Οι μοναχές είναι ενήλικες και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης.Τα παιδιά όμως πως θα τα προστατεψουμε” διερωτήθηκε ο κος Άνθιμος σημειώνοντας ότι “η κατασκήνωση έχει ένα πολύ καλό σύστημα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας αλλά κανένα σχέδιο εκκενωσης”.

“Ακόμη και να υπάρχει σχέδιο εκκενωσης, αυτό δεν έχει κοινοποιηθεί σε εμας” παρατηρησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης Κώστας Κούκουρας τονίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για όλες τις κατασκηνώσεις του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου (έκτος της Ουρανούπολης, στα Δίκελλα λειτουργούν επίσης οι κατασκηνώσεις του Στρατού (ΚΑΑΥ), της Ευαγγελικής Εκκλησίας και της θρησκευτικής οργάνωσης ”Σωτηρ”).

“Πρέπει να γίνουν άμεσα ασκήσεις εκκένωσης και των κατασκηνώσεων αλλά και των οικισμών” σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς φέρνοντας στο προσκήνιο ένα άλλο πρόβλημα του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου. “Με βάση την εγκύκλιο την ευθύνη εκκένωσης των κατασκηνώσεων φέρει ο έχων την ευθύνη της λειτουργίας τους, των οικισμών οι δημοτικές αρχές και εφόσον πρόκειται για εμπλοκή περισσότερων του ενός Δήμων στο συμβάν, την απόφαση εκκένωσης λαμβάνει ο οικείος Αντιπεριφερειάρχης” είπε επί του θέματος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωστας Χουβαρδας καταδεικνυοντας έτσι απλά ότι η απόφαση εκκένωσης μιας περιοχής είναι μια σύνθετη διαδικασία που έχει ως βασικό της αντίπαλο τον χρόνο σε περίπτωση φωτιάς για αυτό και προτεινε τη συνολική ευθύνη των εκκενώσεων να την έχουν οι Δήμοι (εν προκειμένω ο Δήμος Αλεξανδρούπολης).

Συνεκδοχικά από τα λεγόμενα του κου Χουβαρδά προέκυψε και η ανάγκη σαφούς προσδιορισμού της αρχής που έχει το γενικό πρόσταγμα σε καταστάσεις κρισεων. “Σχέδια υπάρχουν αλλά σπάνια εφαρμόζονται γιατί ο κάθενας κάνει του κεφαλιού του” είπε ο Δημήτρης Πέτροβιτς στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών αρχών και η οποία πρέπει να καταλήξει σε  ενέργειες προκειμένου να μην δούμε στην περιοχή φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέτα της Αττικής και κυρίως τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτών.

Σημειώνεται δε, ότι ο οποιος συσχετισμός των Δικελλων-Μακρης με το Μάτι της Αττικής αφορά μόνο στο γεγονος ότι πρόκειται για “περίκλειστες” περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν εξόδους διαφυγής και όχι ως προς τον δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς που στην Αττική ήταν σαφώς μεγαλύτερος λόγω της βλάστησης.