Αλεξανδρούπολη: Η Συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου παραχωρείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Σε μία πρωτοποριακή -για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον- απόφαση προχώρησε η ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακιδου, με βάση την οποία η Συλλογή και το ερευνητικό υλικό του να παραχωρηθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφ’ ης στιγμής η ίδια θα πάψει να το διοικεί.

Ο τρόπος που θα γίνει αυτή η παραχώρηση, αλλά και ο φορέας – παραλήπτης της Συλλογής που είναι το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, ορίζονται πλέον στο καταστατικό λειτουργίας του Μουσείου, το οποίο τροποποιήθηκε σχετικά κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ΕΜΘ λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη από το 2002 και στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο ενός νεοκλασσικού του 1899, επί της οδού 14ης Μαΐου. Η έκθεσή του καλύπτει μία έκταση περίπου 300 τ.μ. που διαρθρώνεται στα επίπεδα του νεοκλασσικού, ενώ στην στεγασμένη αυλή λειτουργεί πωλητήριο και cafe.

Η κα Γιαννακίδου οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, υπό το βάρος της ευθύνης της συνέχισης της διαχείρισης της συλλογικής μνήμης και υπό το σκεπτικό ότι τα μουσεία “δεν είναι νεκροταφεία αναμνήσεων”, αλλά ζωντανοί οργανισμοί που πρέπει να αναπτύσσονται. Θεώρησε δε ότι το Πανεπιστήμιο και δη το συγκεκριμένο Τμήμα, λόγω και της φύσης του, είναι ο καλύτερος αποδέκτης αυτής της Συλλογής, δεδομένου ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο. Αν μη τι άλλο, η κα Γιαννακίδου θεωρεί αρκετό το γεγονός ότι η Συλλογή θα μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους φοιτητές του Τμήματος.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η κα Γιαννακίδου δεν όρισε ως “κληρονόμο” της συλλογής τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ή κάποιον άλλο φορέα της αυτοδιοίκησης, όπως είθισται να συμβαίνει με τις μουσειακές συλλογές: η πεποίθηση ότι όταν τα Μουσεία περνούν στην αυτοδιοίκηση τρόπον τινά αδρανοποιούνται ή έστω δεν λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η επίσημη αποδοχή της δωρεάς από το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολουθείται από ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί μαζί με την τροποποίηση του καταστατικού και όλη η διαδικασία έγινε υπό την καθοδήγηση καταρτισμένου νομικού συμβούλου.