Αγία Μαρίνα Μαΐστρου – Η προσφυγική εικόνα που είναι γνωστή στο πανελλήνιο

Πάνω από 120 χρόνια ζωής μετράει η εικόνα της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης και κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας προσελκύει χιλιάδες πιστών.

Η εικόνα ήρθε στο χωριό μετά το 1923 μαζί με τους μετακινούμενους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα μέσα στις ελάχιστες αποσκευές της Ειρήνης Αμπατζή, η οποία συχνά επικαλούνταν τη Χάρη της Αγίας για να βοηθάει κόσμο (και στην παλιά και στη νέα της πατρίδα) και εκτιμάται ότι την ειχε στην κατοχή της από το 1911.

Η φήμη της εικόνας παρέμεινε ζωντανή στο πέρασμα των χρόνων και κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας προσέρχονται στο Μαΐστρο χιλιάδες προσκυνητές από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Και φέτος, ο ναός κατακλύστηκε από πιστούς που περίμεναν υπομονετικά για να ανάψουν ένα κερί και να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα, αλλά και το τμήμα του λειψάνου της Αγίας Μαρίνας, που φυλάσσεται στο ναό.

Στις λειτουργίες που έγιναν την παραμονή, αλλά και ανήμερα της γιορτής, χοροστάστησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Άνθιμος.