Η Αστυνομία της Αλεξανδρούπολης προσήγαγε τριμελές συνεργείου του τουρκικού καναλιού TRT – Όμως ο τουρκικός τύπος έχει άλλη άποψη

Σε ένα νόμισμα με δύο όψεις εξελίσσεται η προσαγωγή των τριών Τούρκων εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού TRT που το απόγευμα του Σαββάτου 14/07 προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης και είχαν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη του συνεργείου ΔΕΝ συνελήφθησαν, αλλά απλώς προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου έγινε η εξακρίβωση των στοιχείων τους και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι. Το συνεργείο πάντως βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για την δημιουργία ενός ρεπορτάζ για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από το αποτυχημενο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Ο λόγος της παρουσίας του συνεργείου είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο ταυτίζονται οι πληροφορίες που διοχετεύονται στα ΜΜΕ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία επιστράτευσε το εθνικό της πρακτορείο για να παρουσιάσει το θέμα της προσαγωγής των τριών, οι οποίοι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους “δέχθηκαν κακή μεταχείριση”.

Το ‘ρεπορτάζ’ του πρακτορείου Anadolu, αυτολεξεί μεταφρασμένο:

Προσωπικό του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο καμεραμάν Ουφούκ Καραγκιούλ, ο ρεπόρτερ Φατίχ Σαμπουντζού και ο οδηγός Μετίν Ταλού συνελήφθησαν ενώ έκαναν δοκιμαστικό για ρεπορτάζ με αφορμή την δεύτερη επέτειο του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος που είχε γίνει στις 15/7 του 2016.

Οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι τρεισήμιση ώρες μετά (τη σύλληψη)

Μιλώντας στο (σ.σ. εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας) Anadolu ο Σαμπουντζού είπε ότι τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς λόγο και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς ανάκριση.

«Δούλεψα σε πολλές χώρες, αλλά δεν έχω υποστεί τέτοια μεταχείριση ούτε σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως  ‘οι χειρότερες του κόσμου’. Το μετάνιωσα», είπε ο Σαμπουντζού.

Ο Σαμπουντζού είπε ακόμη ότι αυτού του είδους η μεταχείριση σε ευρωπαϊκή χώρα ήταν σοκαριστική […].

Είναι περισσότερο προφανές οτι η Τουρκία για μία ακόμη φορά επιδόθηκε σε δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος καθώς η προσαγωγή των τριών ήταν μια απολύτως τυπική διαδικασία η οποία μάλιστα διεκπεραιώθηκε και σε πολύ λιγότερο χρόνο από όσο υποστηρίζει ο “καταγγέλων” στο Anadolu.