“Μολών λαβέ” είπαν οι Αλεξανδρουπολίτες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Μεγάλη ήταν τελικά η προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την αντίθεση στη χρήση του όρου “Μακεδονία” στο νέο όνομα των Σκοπίων. “Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία” ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών που άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Φάρου λίγο μετά τις 19.00 κραδαίνοντας -στην πλειοψηφία τους- ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας.

[σ.σ.: όσοι δεν είχαν φροντίσει να εξοπλιστούν με σημαία, μπορούσαν να την προμηθευτούν επί τόπου]

Οι ιθύνοντες νόες αυτής της διοργάνωσης, παραμένουν άγνωστοι, αν και ενώπιον των συγκεντρωμένων εμφανίστηκαν ένας νεαρός άνδρας που είπε μεταξύ άλλων ότι η απάντηση στο ερώτημα ‘ποιος διοργάνωσε όλο αυτό;’ είναι “όλοι εσείς, όλοι εμείς, άπαντες” και μία νεαρή γυναίκα [σ.σ. οι οποίοι δεν συστήθηκαν στο κοινό].

Η νεαρή, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι η σύζυγός του νεαρού, ήταν αυτή που εκφώνησε την κεντρική -πλην όμως σύντομη- ομιλία του συλλαλητηρίου και πήρε το λόγο κατόπιν των εκπροσώπων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, της Μητρόπολης Διδυμοτείχου και της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς Έβρου.

“Δείχνουμε εμπράκτως την εθνική μας θέση ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας στους γυφτοσκοπιανούς από την προδοτική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” είπε αρχίζοντας την ομιλία της η νεαρή, ενώ από το στόχαστρο της δεν ξέφυγε ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη: “Ο κος Τσίπρας πήρε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τις εκλογές και η κα Μπακογιάννη φρόντισε να παραβρεθεί και στην ορκωμοσία”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην σύντομη ιστορική αναδρομή που περιείχε η ομιλία της, μεταξύ άλλων ανέφερε: “ξεπουλάνε τη Μακεδονία μας, που κάθε μας βήμα πάνω στο χώμα της, πατάει σε χώμα ιερό. Πατάει σε έναν τάφο, σε ένα λείψανο σε έναν τόπο διάσπαρτο από θυσία και από αίμα ηρώων. Το αίμα των ηρώων αυτών σήμερα μας οδηγεί.
Πώς να λησμονήσουμε έναν Παύλο Μελά; Έναν Αθανάσιο Προύφα και πόσους ακόμα χιλιάδες Έλληνες που έπεσαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.
Πώς να λησμονήσουμε τον μέγα στρατηλάτη. Την ιερά αυτή κιβωτό και φορέα των ενδοξότερων σελίδων στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, τον Μέγα Αλέξανδρο”.

“Δεν εκχωρούμε και δεν χαρίζουμε σε κανέναν την ταυτότητα μας. Δηλώνουμε παρόντες σε όλους αυτούς και τους απαντάμε: Μολών Λαβέ, ήταν η ακροτελεύτια φράση της ομιλίας της, όμως λίγο νωρίτερα είχε πει: “σήμερα εδώ δεν λησμονούμε και δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας μέχρις εσχάτων. Μέχρις ότου γίνει και πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Μέχρις ότου απελευθερωθούν οι σκλαβωμένες πατρίδες μας – από την Ίμβρο και την Τένεδο μέχρι την Κερύνεια και την Κορυτσά. Δηλώνουμε ότι δεν μένουμε απαθείς. Σήμερα είναι η Μακεδονία μας, αύριο η Θράκη, το Αιγαίο”.

Το γιουχάρισμα στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Στην πλατεία του Φάρου για το συλλαλητήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων, τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης (Σπηλιωτόπουλος, Μπίκος, Γερακόπουλος), ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. Παύλος Μιχαηλίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ Κώστας Εξακουστός καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης απουσίασε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους που τον κράτησαν εκτός πόλης, ωστόσο ο Δήμος εκπροσωπήθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του Πολυκοινωνικού Χρήστο Γερακόπουλο. Ο χαιρετισμός του κου Γερακόπουλου ξεκίνησε με γιουχαΐσματα καθώς ανέφερε το όνομα του δημάρχου λέγοντας “σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα, αλλά αυτό ανήκει στον Βαγγέλη Λαμπάκη, που όπως όλοι ξέρουμε είναι μεγάλος αγωνιστής” και το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και όλες τις επόμενες φορές που ανέφερε το όνομα ‘Βαγγέλης Λαμπάκης’.

Ο κος Γερακόπουλος χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως “πρωτόγνωρο για την Αλεξανδρούπολη” και κάλεσε όλους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη “να τοποθετηθείτε, να κάνετε προτάσεις για να κάνουμε μία πιο οργανωμένη ενέργεια από δω και πέρα”.

Εξέφρασε δεν την άποψη ότι “η επαίσχυντη συμφωνία δεν θα περάσει, επειδή δεν θέλουμε εμείς να περάσει”.

Με τις ευλογίες του Άνθιμου Αλεξανδρούπολης η διοργάνωση του συλλαλητήριου

Για προσωπικούς λόγους απουσίασε από τη διοργάνωση και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπολης Άνθιμος, που όμως απέστειλε τις ευλογίες του ορίζοντας εκπρόσωπο της Μητρόπολης και εξουσιοδοτώντας τον να αναγνώσει ενώπιον των διαδηλωτών την επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: “[…] Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το αίμα και το λόγο κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Γι αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο ‘Μακεδονία’ ή όποιο άλλο παράγωγο ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί (εν. στα Σκόπια) σχισματικής Εκκλησίας. Στο όνομα ‘Μακεδονία’ περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.
Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν μαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της Εκκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως […]”.

Δι’ εκπροσώπου παρέστη και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός που έχει τη θέση ότι “οφείλουμε και έχουμε και χρέος να προσευχηθούμε για την φώτιση των κυβερνώντων και αυτών που παίρνουν αποφάσεις για την πατρίδα μας”. Γι’ αυτό και εκπρόσωπός του ανέγνωσε μία προσευχή την οποία έγραψε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων και το ζήτημα της Μακεδονίας. “[…] Επάκουσαν εν τη ώρα ταύτη τας δεήσεις ημών. Διασκέδασον πάντα εχθρόν και πολέμιον ως και πάσαν μηχανήν και βουλήν των ισχυρών της γης δια την ελληνικότατη την Μακεδονίαν ημών. Ενδυνάμωσον τους κατοίκους της Μακεδονίας ταύτες τας ημέραις της θλίψεως αυτών και δώσε αυτοίς πνεύμα δυνάμεως και ισχύος. Επάκουσον της φωνής του λαού Σου του αγωνιζομένου διά την ακεραιότητα της ημών πατρίδος και την περιφρούρηση της Μακεδονίας. Φυγάδευσον πάντα διχασμόν και εμφύλια διαμάχη εκ του λαού του αγωνιζομένου διά την διάσωσι του ονόματος και την υπόσταση της Μακεδονίας […]”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανεγνωσθείσα προσευχή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς είπε μεταξύ άλλων: “Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί διπλωματικό και εθνικό ολίσθημα καθόσον βλάπτει σοβαρότατα το συμφέρον της χώρας και κατ’ επέκταση των Ελλήνων πολιτών. Πότε στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί από καμία κυβέρνηση μακεδονική εθνότητα ή μακεδονική γλώσσα, που είναι η κορωνίδα των αλυτρωτικών βλέψεων της γειτονικής χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναγνωρίζουμε φυσικά το δικαίωμα των Σκοπίων να θέλουν αν εισέλθουν στους οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πλην όμως, όχι κλέβοντας την ιστορία της Ελλάδος.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλα ελληνικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων” 

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι διαδηλωτές του Φάρου διέσχισαν όλη την παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης και εν συνεχεία την Λεωφόρο Δημοκρατίας. Στη διαδρομή στάθηκαν σε αρκετά σημεία είτε για να φωνάξουν συνθήματα, είτε για να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο, όμως η μεγαλύτερη σε διάρκεια στάση τους ήταν αυτή μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, την οποία το “R” μετέδωσε ζωντανά:

Η πορεία τελείωσε εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην πλατεία του Φάρου. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον φυσικά η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων.

Πρέπει, τέλος να σημειωθεί ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Θράκης στην οποία έγινε συλλαλητήριο για το μακεδονικό-σκοπιανό ζήτημα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γίνει στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο