Δ. Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα εισάγει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση της Συμφωνία για τη μετονομασία των Σκοπίων σε “Βόρεια Μακεδονία” εξέφρασε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Εμείς θα φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή για να εισηγηθούμε την κύρωσή της, έτσι όπως καθορίζεται η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης από την ίδια τη συμφωνία. Αυτή την υποχρέωση έχουμε και σε αυτό θα προχωρήσουμε, τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους της συμφωνίας” είπε ο κος Τζανακόπουλος στην εκπομπή του ρ/σ 24/7 ενώ εκτίμησε και ότι “όσο απομακρυνόμαστε από τις εντάσεις που προκάλεσαν διάφορα περιθωριακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, η επιρροή αυτή του μεγάλου, κατά τα άλλα, πολιτικού γεγονότος στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών, δεν θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αντιθέτως, οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο το ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ηγετική της παρουσία στα Βαλκάνια. Και σε αυτό το πλαίσιο, ακριβώς, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα επιδράσει θετικά στη στήριξη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης”.

Στην ίδια συνέντευξη ο κος Τζανακόπουλος είπε ότι πλέον η “μπάλα” βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει να εκπληρώσει τα οριζόμενα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να επικυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ το τελικό κείμενο της αλλαγής ονόματος του κράτους.

Η ΠΓΔΜ με βάση τα οριζόμενα στη συμφωνία έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το δημοψήφισμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε να τροποποιηθεί η συνταγματική ονομασία και από Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως είναι σήμερα, να γίνει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά την ίδια στιγμή να γίνονται και παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, ώστε να αφαιρεθούν διατάξεις που θα μπορούσαν να εξυπονοούν αλυτρωτισμούς, όπως επίσης ορίζεται μέσα στη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εγώ δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αν ο κ. Ζάεφ λέει ότι θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. Το αντίθετο. Εύχομαι, μάλιστα, όλη η διαδικασία, έτσι όπως προβλέπεται να έχει θετική έκβαση και για τον ίδιο, αλλά και για τη συμφωνία και για τις σχέσεις των δύο χωρών” είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το ποιοι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία οταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή, η άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι η εξής: “υπάρχουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και ανεξαρτήτως των κομματικών τοποθετήσεων θα είναι θετικοί ως προς την κύρωση της συμφωνίας”.