Γιατί είναι τόσο καλό που η Ποντιακή Διάλεκτος θα διδάσκεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;

Με μεγάλο ενθουσιασμό έχει γίνει δεκτή η είδηση ότι η Ποντιακή Διάλεκτος θα αποτελεί από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μέρος του κύκλου σπουδών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (με έδρα την Κομοτηνή), του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όμως, γιατί είναι τόσο σημαντικό το να μάθουν οι φοιτητές να ‘καλατσεύουν’ ποντιακά;

Την απάντηση δίνει στο “R”, o αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος και μελλοντικός διδάσκων του μαθήματος, Ηλίας Πετρόπουλος, εξηγώντας ότι “η διδασκαλία της ποντιακής θα είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι που θα μας ανοίξει μια πόρτα στη Μαύρη Θάλασσα και συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο έρευνας ποντιόφωνων πληθυσμών που, γεωγραφικά κατανέμονται “στο ανατολικό ημισφαίριο της Μαύρης Θάλασσας. Από την Κριμαία να ξεκινήσει κανείς, όπου υπάρχουν ποντιόφωνοι, να συνεχίσει στη νότια Ρωσία, δηλαδή στην περιοχή του Κρασνοντάρ, της Σταυρούπολης και σε άλλα ποντιακά χωριά που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Κουμπάν, στη μαυροθαλασσίτικη παραλία της Γεωργίας, δηλαδη Σοχούμι, Σότσι, Καμπουλέτι, στο Νοβοροσίσκ που είναι λίγο βορειότερα στη Ρωσία. Αλλά και στη βορειοανατολική Μικρασία από τη Σινώπη μέχρι την Τραπεζούντα και ίσως και ακόμη ανατολικότερα”. 

Ο κος Ηλίας Πετρόπουλος

Η ιδέα για την ένταξη της Ποντιακής Διαλέκτου στα διδασκόμενα μαθήματα του Τμήματος ανήκει στον Σύλλογο των Φοιτητών, την πρόταση του οποίου αποδέχθηκε ομόφωνα η συνέλευση των καθηγητών του, προεξαρχούσης της προέδρου κας Μαρίας Δημάση.

“Ήδη στο Τμήμα διδάσκεται το μάθημα της ποντιακή λαογραφίας. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει και αυτό. Κι έτσι μαζί με το μάθημα του κου Σέργη έχουμε να κάνουμε πολύ ωραία πράγματα” σημειώνει ο κος Πετρόπουλος που έχει την άποψή ότι η διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου θα συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση της, στη διάσωσή της, αλλά και στη βαθύτερη μελέτη της. 

Πάντως ήδη υπάρχει ένα εγχειρίδιο για την διάλεκτο που έχει συνταχθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών (ο οποίος ενίσχυσε την ιδέα του Συλλόγου Φοιτητών), υπάρχει μία γραμματική που έχει συντάξει η κα Αλκμήνη Θεοδωρίδου καθώς και ένα πολύ οργανωμένο λεξικό διά χειρός Άνθιμου Παπαδόπουλου.

Το μάθημα θα είναι “επιλογής”, θα αποτελείται από δύο μέρη και θα διδάσκεται στα δύο εξάμηνα του δευτέρου έτους.