Αλεξανδρούπολη: 519 μαθητές Γυμνασίου ρωτήθηκαν για τα έμφυλα στερεότυπα – Δείτε τι απάντησαν

Μία έρευνα σχετική με τα έμφυλα στερεότυπα διεξήχθη από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε αυτήν συμμετείχαν 519 μαθητές από τα Γυμνάσια του Δήμου.

Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως αν πρέπει να τα κορίτσια να φορούν ροζ χρώμα και τα αγόρια μπλε ή αν πρέπει τα αγόρια να ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια μόνο με το χορό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, προφανώς δεν είναι δημοσιοποιήσιμα, αλλά το σχόλιο του κοινωνιολόγου του Κέντρου, Δημήτρη Στεφανίδη, είναι. Σχολιάζοντας, λοιπόν τα αποτελέσματα, ο κος Στεφανίδης είπε μεταξύ άλλων: “παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουνε γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την ισότιμη σχέση μεταξύ των φύλων, έχουμε να διανύσουμε ακόμα αρκετό δρόμο. Είδαμε ότι αρκετά έμφυλα στερεότυπα διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά με μαθηματική ακρίβεια”.

Για τους ανθρώπους του Κέντρου, το συμπέρασμα αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι ενημερωτικές παρεμβάσεις πρέπει να αρχίσουν πλέον από το Δημοτικό Σχολείο, με την εκτίμηση ότι εκεί αρχίζει η δημιουργία των στερεοτύπων.

Η έρευνα ήταν μία μόνο από τις δράσεις ενημέρωσης που “έτρεξε” το Κέντρο καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε διάφορα σχολεία του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από το 2013, με τον κο Στεφανίδη να παρατηρεί ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση στο γεγονός ότι το Κέντρο έχει γίνει πλέον γνωστό και άρα οι γυναίκες το εμπιστεύονται, ενώ πέρα από γυναίκες που υφίστανται κάποιου είδους κακοποίηση (λεκτική, σωματική, σεξουαλική), ασχολείται και με γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν άλλου τύπου προβλήματα όπως η ανεργία ή απλώς να είναι μονογονείς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα περιστατικά διαχειρίζονται με τρόπο ώστε οι ωφελούμενες γυναίκες να μπορέσουν να βγουν από το θολό τοπίο που τους δημιουργεί η κακοποιητική σχέση και να πάρουν πλέον τις σωστές αποφάσεις για τις ίδιες και σε πολλές περιπτώσεις και για τα παιδιά τους.