Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Ο Ερντογάν τιμωρεί τους Τούρκους της Ανατολικής Θράκης κρατώντας τους 2 Έλληνες”

Μία νέα διάσταση στο θέμα της παρατεινόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη έβαλε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης. Μιλώντας στην εκπομπή “Σημερα” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο κ. Άνθιμος εξέφρασε την άποψη ότι η τύχη των δύο στρατιωτικών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και τόνισε ότι “η ανατολική Θράκη δεν ψηφίζει τον Ερντογάν και ενδεχομένως ο πρόεδρος να θέλει να τιμωρήσει την ανατολική Θράκη γι’ αυτό”. 

Το γεγονός ότι η Ανατολική Θράκη δεν ψηφίζει τον Ρ.Τ. Ερντογάν επιβεβαιώθηκε περίτρανα στις πρόσφατες εκλογές της Τουρκίας, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση του “R”, πατώντας εδώ.

Εξηγώντας την άποψή του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πλευρών του ποταμού Έβρου, οι οποίες ενώ ήταν θερμές, μετά το συμβάν έχουν κάπως διαρραγεί και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο της Ανατολικής Θράκης, αφού το εμπάργκο των Θρακιωτών προς την τουρκική αγορά συνεχίζεται, ακόμη και αν έχει κάπως χαλαρώσει σε σχέση με τις πρώτες μέρες της σύλληψης.

“[…]Αλλά όμως εμείς εδώ, οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα καλό κλίμα εμπιστοσύνης με τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινουπόλεως. Πλέον, αυτό το κλίμα έχει πληγεί. Υπάρχει μία άτυπη, ας πούμε, συνεννόηση, συμφωνία, μια πικρία ότι δεν πάμε στην Αδριανούπολη. Αυτό πειράζει και τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης που θεωρούν ότι τους τιμωρεί ο Ερντογάν επειδή δεν τον ψηφίζουν, αλλά ενοχλεί κι εμάς, γιατί εκεί είναι οι πατρίδες μας, εκεί είναι η ιστορία μας και οι πρόσφυγες είναι οι περισσότεροι στον τόπο μας από εκείνα τα μέρη”, είπε χαρακτηριστικά ο κος Άνθιμος.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο ονοματολογικό των Σκοπίων καλώντας τους πολιτικούς “να καθίσουν τώρα στο τραπέζι γιατί φταίνε όλοι το ίδιο”.