Search
Close this search box.
ΚΚΕ Έβρου: Εκδήλωση τιμής για τους 8 εκτελεσθέντες από τους Ναζί στο Σουφλί

Στις 28 Ιουνίου 1944 ημέρα Τετάρτη στο Σουφλί  έλαβε χώρα ένα ακόμα έγκλημα των Ναζί κατακτητών. Οχτώ πατριώτες εκτελέστηκαν για αντίποινα, για τον θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού που σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή με Ελλασίτες τις προηγούμενες μέρες.

Άλλη μια ηρωική σελίδα στο έπος της Άντιστασης ενάντια στον κατακτητή. Το 1944 η αντίσταση στον Έβρο μετρούσε τρία τάγματα με εννέα λόχους μάχιμους που δρούσαν σε όλο το μήκος του νομού, χώρια οι εφεδρείες. Είχαν προηγηθεί οι ανατινάξεις των σιδηροδρομικών γεφυρών σε Λουτρά και Δίκαια όπου σταμάτησε ο εφοδιασμός της Ναζιστικής πολεμικής μηχανής σε χρώμιο, υλικό απαραίτητο για την Γερμανική πολεμική βιομηχανία. Οι Ναζί έβλεπαν το τέλος να πλησιάζει  και αυτό τους έκανε να λυσσούν ακόμα περισσότερο. Ήδη στις 10 Ιουνίου είχαν διαπράξει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου, την σφαγή του Διστόμου με εκατοντάδες νεκρούς. Το μένος του κατακτητή ήταν τόσο που αμούστακα παιδιά εκτελούνταν προς «παραδειγματισμό και συμμόρφωσιν» του αγωνιζόμενου λαού.

Έχει μια ιδιαίτερη αξία να τιμούμε σήμερα τους ήρωες του τότε, επώνυμους και ανώνυμους, απλούς ανθρώπους, εργάτες, αγρότες, μικρομαγαζάτορες, που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ, οργανώθηκαν στον ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ, στην ΕΠΟΝ αγωνίστηκαν με αβυσσαλέο μίσος απέναντι σε ξένο κατακτητή αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Σήμερα που το Ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, χύνει το εθνικιστικό δηλητήριο του καπηλευόμενοι έννοιες με τεράστια αξία όπως πατρίδα, αλληλεγγύη κ.α. ντυμένοι με κοινοβουλευτικό μανδύα. Σήμερα που οι υμνητές του Χίτλερ, οι νοσταλγοί των Ταγμάτων Εφόδου, η «σπορά των ηττημένων» όπως δήλωνε ο αρχηγός τους, παρουσιάζονται ως προασπιστές του Ελληνικού λαού, ως σωτήρες!

Μεγάλες  οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός της τεράστιας χρονικής διάρκειας της δίκης, αλλά και του ξεπλύματος που επιχειρείται με την πρόσκληση των υπόδικων Χρυσαυγιτών σε μια σειρά από εκδηλώσεις των ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο.

Μετά και το πρόσφατο προκλητικό γεγονός, από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει επιτέλους να προσκαλεί τους υμνητές του Χίτλερ, της δικτατορίας, των Ταγμάτων Ασφαλείας και των δοσίλογων την περίοδο της κατοχής, σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χρειάζεται να απομονωθεί κάθε φασιστική, ναζιστική, ρατσιστική και εθνικιστική φωνή μέσα στο λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σήμερα που το κουβάρι των ανταγωνισμών μπλέκεται ακόμα περισσότερο, τα επικίνδυνα παιχνίδια για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων πυκνώνουν, που η παρουσία των σφαγέων του ΝΑΤΟ είναι πιο έντονη από ποτέ στην χώρα και τα βαλκάνια συνολικότερα, χρειάζεται να οξύνεται η λαϊκή επαγρύπνηση, να θυμόμαστε πως είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου οι ήρωες είναι απλοί λαϊκοί αγωνιστές, που με το βάρος της ευθύνης της υπεράσπισης της πατρίδας, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν: την ίδια τους την ζωή.

Η τομεακή Επιτροπή Έβρου σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής για τους οχτώ εκτελεσθέντες την Κυριακή 01  Ιουλίου  στις 19:30 στην πλατεία Σουφλίου.

 

Τ.Ε. Έβρου Κ.Κ.Ε.